EU-domstolen avgör svensk fildelares öde

Ephone-abonnentens öde hamnar i EU-domstolens händer. Men processen förväntas bli långdragen och ta minst ett par år.

- Det här måste lösas politiskt. Det juridiska systemet har kollapsat, säger Rick Falkvinge, Piratpartiet.

En abonnent hos bredbolagets Ephone hade en hemsida där upphovsrättskyddade ljudböcker gjordes tillgängliga via nedladdning.

Detta var början på det första Ipred-målet med bland annat Bonnier och Jan Guillo och Liza Markunds Piratförlaget som klagande.

I Solna tingsrätt förlorade Ephone men överklagade domen.

I hovrätten dömdes tillEphones fördel.

Frågan gick vidare till Högsta domstolen som nu beslutat att skicka frågan vidare till EU-domstolen för att få ett förhandsavgörande.

Det HD söker vägledning för är huruvida svensk rätt är förenlig med unionsrätten. Då Sverige implementerade Datakommunikationsdirektivet blev det möjligt enligt 53 § c i Upphovsrättslagen att få en internettjänstleverantör att röja identiteten på en abonnent som misstänks för brott mot upphovsrätten via ett så kallat informationsföreläggande.

Men enligt ett annat direktiv, Datalagringsdirektivet, får uppgift om en abonnent bara ges ut till myndigheter.

Rick Falkvinge, ordförande i Piratpartiet, tycker inte att Ephone borde lämna ut någon information till de klagande ljudboksbolagen.

– Självklart ska de inte lämna ut någonting. Det enda dokumentationen visar är att industrilobbyn har begått ett brott.

Men här handlar det om en person som tillgängliggjort upphovsskyddat material. Det är ju ett brott.

– Att man kan begå brott under anonymitet är ett pris som vi betalar för grundläggande samhällsprinciper, säger Rick Falkvinge.

Med din politiska agenda kommer sådana här brott tillåtas?
– Nej. Det kommer inte vara brott till att börja med. Upphovsrätten måste reduceras till att bara gälla näringsverksamhet. Om två privatpersoner skickar något dem emellan så är det inte näringsverksamhet. Oavsett vad det är. Upphovsrätten är ett kommersiellt monopol. Därför ska den bara gälla näringsverksamhet.

Men det här gäller inte två personer utan här görs de här verken tillgängliga till en ganska stor krets via en hemsida.
– Hur stor kretsen är spelar ingen roll för om det är näringsverksamhet eller inte.

Den affärsmodell som ljudboksbolag har blir väl då ganska svårt att upprätthålla?
– Den har jag inte som helst sympati för. De sitter fast i 80-talet. De försöker hindra medborgare och nästa generation från att utvecklas. Det bästa som kan hända är att de där gamla dinosaurierna går under.

Bakgrund

Ljudboksförlagen fick rätt i tingsrätten, som beslutade att namnuppgifterna skulle lämnas ut mot ett vite av 750 000 kronor.

Hovrätten satte stopp för ett röjande av abonnenten. Rätten ansåg inte att det var bevisat att filerna med de kopierade ljudböckerna, varit allmänt tillgängliga utanför den krets av personer som haft tillgång till lösenordet till FTP-servern.

Ljudboksföretagen och Ephone får nu tid på sig att yttra sig till HD fram till den 5 juli.

nullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.