EU kommer inte förlänga vaccinkontrakt med Astra Zeneca och J&J

EU-kommissionen har bestämt sig att inte förlänga sina kontrakt om vaccinleveranser med Astra Zeneca och Johnson & Johnson för nästa år. Det rapporterar italienska La Stampa med hänvisning till källor inom landets hälsoministerium, skriver Reuters.
Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: Johan Nilsson / TT
Det uppges att EU-kommissionen har bestämt sig för att istället satsa på vaccin med mRNA-tekniken, som Pfizers och Modernas vaccin bygger på.

Både Astra Zenecas och J&J:s vaccin har dragits med sällsynta fall av blodproppar hos personer efter vaccination. I vissa fall har det orsakat dödsfall. I J&J:s fall har detta lett till myndighetsbeslut om att pausa vaccinationerna i USA, medan vissa länder vägrar ge Astra Zenecas vaccin till personer yngre än 65 år.

Astra Zeneca och J&J har också haft svårt med att leva upp till sina leveranslöften till EU, vilket kan vara ett till skäl varför kontrakten inte kommer bli förlängda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets