EU räknar med nära covid-19-immunitet vid slutet av juni

De flesta av EU-länderna kommer att ha tillräckligt med coronavaccin för att kunna immunisera majoriteten av sin befolkning vid slutet av juni. Det är mycket tidigare än vad som är unionens formella målsättning, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till ett internt memo daterat 1 april.
Coronavaccin
Foto: Henning Bagger/TT
Bland de länder som är kapabla att vaccinera fullt ut mer än 55% av befolkningen nämns Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna.

Andra länder som Danmark och Malta väntas uppnå immunitet mycket tidigare, medan bland de länder som väntas släpa efter finns Österrike, Kroatien, Slovakien, Tjeckien och Bulgarien.

EU:s målsättning är att 70% av vuxna ska ha immunitet vid slutet av sommaren. Det motsvarar cirka 55-60% av den totala befolkningen, beroende på varje medlemslands demografiska sammansättning.

Vaccinationen har hittills inom EU varit trög, bland annat för att läkemedelsbolagen inte kunnat leva upp till sina leveranslöften.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets