EU utreder ifall kryptovalutor används för att kringgå sanktioner

EU-kommissionen tittar på om kryptotillgångar används för att kringgå finansiella sanktioner som införts mot ryska banker. Det uppger en EU-företrädare, rapporterar Reuters.
Kryptovalutor mer populära i Ryssland.
Kryptovalutor. Foto: Pixabay
Enligt personen har kommissionen läst i pressen om denna möjlighet samt erhållit direkt information kring detta.

”Värdeökningen i vissa av dessa tillgångar kan vara en respons på ett sätt att försöka kringgå sanktionerna. Vi tittar på detta men har inte tagit några beslut”, sade källan.

Västs sanktioner har raderat en stor del rubelns värde. Det kan eventuellt förklara den rejäla ökningen i handelsvolymen mellan rubeln och kryptovalutan tether, vars värdeutveckling är kopplad till vanliga valutor, under måndagen. Kryptobörsen Binance har försökt motverka detta genom att stoppa konton för ryska klienter omfattade av sanktionerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.