Euron faller efter Draghis tal

På fredagens valutamarknad har euron backat mot både dollarn och kronan efter ett duvaktigt tal av ECB-ordförande Mario Draghi som även fick räntorna i Sydeuropa att sjunka.

Riskaptiten tog samtidigt ett kliv uppåt efter att Kinas centralbank vid lunchtid meddelat att den viktigaste styrräntan sänks från 6,00 till 5,60 procent. Det är den första sänkningen sedan 2012.

Dessförinnan höll Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi ett duvaktigt tal som också gynnade risksentimentet. ECB bedömer att inflationsförväntningarna är alltför låga på kort sikt, även om de kan anses vara förankrade på lång sikt. Man måste noga övervaka så att inte låg inflation sprider sig i ekonomin, resonerar Mario Draghi.

“Vi kommer att göra det som krävs för att höja inflationen och inflationsförväntningarna så snabbt som möjligt, vilket vårt prisstabilitetsmandat kräver av oss. Om vår penningpolitik på sin nuvarande bana inte är tillräckligt effektiv för att uppnå detta, eller om ytterligare risker kring inflationsutsikterna materialiseras, skulle vi öka pressen och ytterligare bredda de kanaler inom vilka vi intervenerar, genom att förändra storleken, takten och sammansättningen av våra tillgångsköp”, sade ECB-ordföranden.

Även om Draghi inte presenterade några detaljer kring tidpunkten för eventuella lättnadsåtgärder, gav han detaljerade motbevis mot kritiken som ECB har fått utstå de senaste veckorna, kommenterar Deutsche Bank. Det bevisas av marknadens rörelser och att den italienska tioåringen sjunkit till rekordlåga nivåer, resonerar banken.

Yenen stärktes något efter ett uttalande från Japans finansminister Taro Aso om att yenförsvagningen har gått väl snabbt under den senaste veckan. De svenska obligationsräntorna handlas något nedåt i linje med utvecklingen för räntorna i Tyskland, medan de amerikanska obligationsräntorna visar på en lätt stigande tendens.

I övrigt på dagens makroagenda var Tysklands ledande indikatorer oförändrade i september vid 107,5, efter att ha sjunkit med 1,3 procent i augusti och efter att ha minskat med 0,4 procent i juli.

Från Sverige förväntas industriföretagens investeringar i år minska med 10 procent till 51,9 miljarder kronor 2014 enligt SCB. Under 2015 väntas dock investeringarna öka till 54,3 miljarder.

Vidare har statsminister Stefan Löfven uppgett att Sverige och EU behöver följa USA:s exempel och öka investeringarna för att bekämpa den deflationspress som överförts från den globala finanskrisen.

“Det är inte så att vi tror att det finns en omedelbar (deflations) risk, men vi kan inte underskatta denna allvarliga situation på något sätt. Därför behöver vi investera mer”, sade Löfven.

David Miles, ledamot i Bank of England, anser att marknadens förväntningar om en styrräntehöjning under det andra halvåret 2015 och en styrräntenivå omkring 1,7 procent i slutet av 2017 ligger i linje med bankens nuvarande guidning.

Under nästa vecka väntas en hel del intressant statistik. BNP för det tredje kvartalet, KI-barometrar och detaljhandel är några av de inhemska punkterna. Från Europa väntas bland annat tyska Ifo-index på måndag och EMU-statistik över preliminär KPI för november senare ib veckan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.