Euron visar styrka efter Ifo-index

De svenska obligationsräntorna visade små förändringar under onsdagens handel. Räntorna för de kortare löptiderna sjönk marginellt samtidigt som obligationsräntorna med längre löptider justerades upp marginellt, i linje med utvecklingen för räntorna i Tyskland.

På valutamarknaden var svängningarna större och euron visade generell styrka. På förmiddagen presenterades Ifo-index över näringslivets förtroende i västra Tyskland som var starkare än väntat och under eftermiddagen kom svag USA-statistik över orderingång för varaktiga varor.

Den amerikanska statistiken visade att orderingången för varaktiga varor sjönk med 1,4 procent i februari mot månaden innan, vilket kan jämföras med förväntningarna om en uppgång på 0,4 procent. Utfallet fick flera analytiker att justera ned sina BNP-estimat för det första kvartalet.

Barclays Capital räknar nu med att den uppräknade årstakten för USA:s BNP uppgår till +1,2 procent under första kvartalet, jämfört med +1,3 procent tidigare. Morgan Stanley sänkte sin prognos från +1,2 procent till +0,9 procent.

Kronan försvagades något mot euron men stärktes något mot dollarn. Konjunkturbarometrarna från Konjunkturinstitutet var blandade där hushållen var oväntat optimistiska men där företagen var dystrare än väntat.

“Inflationsförväntningarna är i fokus för Riksbanken, och centralbanken torde välkomna att inflationsförväntningarna stiger. Uppgången under den senaste månaden är dock sannolikt inte tillräcklig. Undersökningen ger oss inte skäl att förändra vår syn att Riksbanken kommer att agera mera framöver”, skrev Nordea-ekonomerna Torbjörn Isaksson och Andreas Wallström.

Konjunkturinstitutets breda barometerindikator sjönk i mars till 101,5 och var därmed svagare än marknadens förväntan om 105,0 enligt SIX News analytikerenkät.

Konjunkturinstitutet bedömer att Sveriges BNP växer med 3,1 procent i år och 3,3 procent nästa år.

“Nu börjar vi faktiskt närma oss konjunkturell balans 2016. Enligt vår bedömning börjar lågkonjunkturen ta slut”, sade Jesper Hansson, Konjunkturinstitutets prognoschef. KI tror dock att Riksbanken sänker reporäntan till -0,40 procent i april för att motverka kronstyrka.

Underskottet i Sveriges offentliga finanser är nu det största sedan mitten av 1990-talet, enligt Konjunkturinstitutet som bedömer att huvuddelen av detta är av strukturell karaktär.

Ifo-index, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, ökade från 106,8 till 107,9 i mars, vilket överträffade väntade 107,3.

“Den positiva överraskningen kom helt från förväntningskomponenten i undersökningen, vilket indikerar att utsikterna om framtiden förbättras snabbare än vad man tidigare har trott”, noterar Nordea-ekonomen Heidi Schauman.

Angående Grekland uppges EMU-länderna ha kommit överens om att landet inte har någon legal rätt till 1,2 miljarder euro när det gäller rekapitalisering av bankerna. EMU uppges överväga Greklands förfrågan om kapitalet ytterligare.

Det har också kommit uppgifter om att ECB höjer taket för nödlånefaciliteten, ELA, för Greklands banker till 71 miljarder euro.

Den svenska regeringen föreslår att en stimulans för nybyggnation införs. Förslaget kommer att ingå i budgeten för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år. Regeringens förslag om att eventuellt sänka Rot-avdraget från 50 till 30 procent som meddelades i går kväll skulle enligt SEB bidra med en betydande effekt uppåt på KPI.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.