Europeiska techstartups på väg att uppnå rekordår vad avser mottaget riskkapital

De europeiska startupbolagen i tekniksektorn har skakat av sig vårens covid-19-skrämselhicka och är på väg att ta in 41 miljarder dollar i kapital under 2021. Det skriver Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico i en rapport, enligt Reuters.
Enhörning
Foto: Rebecca Blackwell/TT
Om siffran blir verklighet kommer 2020 att bli ett nytt rekordår för kapitalinsamlingen. Ett månadsrekord är redan satt. Det uppnåddes i september när startupbolagen fick in hela fem miljarder dollar.

Sett till kategorier är det hälsoteknik som är den stora vinnaren med mottagna 3,2 miljarder dollar under första nio månader. Bakom följer startups verksamma inom marknadsföring, telekom och sport.

Det finns idag 115 europeiska techstartups som är enhörningar, det vill säga bolag med en värdering på minst en miljard dollar. Två svenska exempel som kvalar in är musiktjänsten Spotify och fintechbolaget Klarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.