Laddar

Exklusiv intervju: Warren Buffett

Världens börser skakar när han talar. I förra veckan var han i Europa på handelshögskolan IMD, och Affärsvärlden fick som enda svenska medium träffa världens börsorakel nr 1 - Warren Buffett.

Superinvesteraren Warren Buffett gestikulerar, skämtar och svarar slagkraftigt på journalisternas frågor hos topprankade Handelshögskolan IMD i schweiziska Lausanne. I år har han knuffat ner sin vän Bill Gates, Microsofts grundare, från tronen som världens rikaste på den amerikanska affärstidningen Forbes lista. Gates satt på toppen i 13 år.

– Jag åkte ut till hans hus förra veckan och jag bröt faktiskt tån där, så jag kommer att stämma honom. Min marginal till honom kommer att öka om jag stämmer honom, säger Warren Buffett om Bill Gates och river ned skratt på presskonferensen.

– Om du trycker det här får du problem, säger Buffett till den journalist som frågar om vänskapen.

Och får ännu mer skratt.

Den 77-årige Warren Buffett, god för 370 miljarder kronor enligt Forbes, håller hov. När amerikanen Warren Buffett kommer till Europa behandlas han som en rockstjärna på turné. Han har skapat sin förmögenhet på egen hand och är kanske globens främste när det gäller att välja investeringsobjekt. Dessutom är han mycket långsiktig, de bolag hans noterade investmentbolag Berkshire Hathaway heläger ska helst behållas i evinnerlig tid.

Här i Lausanne sitter runt 55 journalister från olika europeiska länder prydligt bakom sina stora förtryckta namnskyltar och räcker snällt upp handen för att få ställa en fråga. Alla hinns inte med under den 55 minuter långa presskonferensen, där fotograferna mangrant lyder blixtförbudet, men ingen klagar.

Investeraren själv ser oansenlig ut där han sitter i grå kostym, vit skjorta och diskret slips. Håret är vitt, glest och glasögonbågarna omoderna i plast. Rolexklockan fick han i present när han köpte juvelerarkedjan Ben Bridge Jeweler för några år sedan. Bortsett från den skulle han kunna vara vilken morfar eller farfar som helst.

Warren Buffett är i Europa på shoppingrunda, han söker onoterade familjeföretag, och besöker Tyskland, Schweiz, Spanien och Italien. Överallt sluter aktieintresserade och journalister upp. Financial Times skrev till och med en artikel på första sidan inför Warren Buffetts besök i Frankfurt, där Europaturen startade i måndags förra veckan. Till det mötet kom 200 reportrar plus fotografer och tv-team, enligt International Herald Tribune. Ändå är det högst osäkert om investeraren köper något.

– Om jag har tur stöter jag på kanske två bolag om året, vissa år är det ett, ibland tre. Vi köper inte när vi är redo att köpa. Vi köper när andra är redo att sälja. Som jag säger till ägarna av bra onoterade företag, “om du har ett bra onoterat företag är du redan rik. Du behöver inte oss för att sätta en siffra på det för att värdera bolaget. Har du ett bolag som är värt 1 miljard dollar, är det värt 1 miljard dollar. Det bästa är att inte sälja”, säger han, men tilläggar att alla bolag säljs till slut.

– När de säljs vill jag att ägarna ringer mig, säger han.

Men inte om de vill ha ett toppris.

– Om de bara vill ha det bästa priset ska de helt enkelt auktionera ut det och strunta i om köparen kommer från Europa, Amerika eller Antarktis. Men om de bryr sig mycket om bolaget som de har byggt upp i decennium efter decennium och de vill vara säkra på att det inte säljs några år senare beroende på modenyckerna på Wall Street, eller används som bas för att låna pengar, utan vill att allting fortsätter som varje dag tidigare, då är Berkshire Hathaway och dess kultur det de vill ha. Det är en kultur som är väldigt svår att kopiera och den är stor.

Han tvekar lite när han får frågan om hur potentiella bolagssäljare kan nå honom, men förklarar snabbt att han är mycket lättillgänglig.

– Jag är inte svår att få tag i, faktiskt kom det ett brev häromdagen där det stod “Supreme Idiot Berkshire Hathaway” och de bar in det direkt till mig. Det finns 19 andra människor på kontoret men ingen tvekade om att det skulle till mig. Det var också till mig, händelsevis.

Och visst lämnar han ut telefonnumret till Berkshire Hathaway.

– Ring mig på 402 346 1400.

– Är det ett gratisnummer? frågar en journalist.

– Låt dem ringa mig collect (mottagaren betalar).

Det går bra med fax också.

– Jag har köpt ett halvt dussin bolag efter att någon har skickat ett fax.

Men de flesta ringer och faxar förgäves. Han investerar endast i företag som tjänar minst 300 miljoner kronor före skatt (50 miljoner dollar), som har en stabil intjäningsförmåga och som är lågt skuldsatta, eller skuldfria, med bra ledning och lättförståelig affärsidé. Han spekulerar aldrig i bud eller styckning, eller i företag som ska vända röda siffror till svarta eller i bolag som har stora framtidsdrömmar men inga resultat. Därtill vill han investera minst 3 miljarder kronor (500 miljoner dollar) i varje företag. Ändå ringer många honom med bolag som inte möter kriterierna.

– När man annonserar efter collies får man folk som ringer och vill sälja cocker spaniels, säger han och tillägger senare:

– Vi får en hel del cocker spaniels.

Han är bra på att uttrycka sig, Warren Buffett, även om han ständigt återanvänder vissa fraser, som de om collect call och cocker spaniels. Slagkraftigheten är viktig anser han och förespråkar mer träning i muntlig och skriftlig framställning på handelshögskolorna.

– Nästan alla studenter jag träffar skulle kunna förbättra sig på dessa två färdigheter. De skulle ha en avkastning senare i livet som skulle vara enormt oproportionerlig.

– Visa mig en person som kan kommunicera väl, när det gäller hur den talar eller hur den skriver. De kan ha en enorm påverkan. De kommer att sticka ut ur flocken när det gäller att få anställning, att sälja, övertala, säger han.

Själv tog han kurs i att tala innan han började undervisa en kvällskurs i investeringsprinciper på Nebraskas universitet när han var 21 år gammal, enligt Wikipedia.

Inte behövs det så många ämnen på handelshögskolorna heller, enligt Warren Buffett.

– När det gäller investeringar finns det egentligen bara två viktiga frågor. En är hur man värderar ett företag och den andra är hur man tänker om marknader. Om du vet hur man värderar ett företag och du tänker ordentligt på vad aktiemarknaden är till för, nämligen att serva dig och inte informera dig, är det allt du behöver veta, säger han.

Det är hans första större investering utanför USA, i det israeliska precisionsverktygsbolaget Iscar, som fört honom till IMD. År 2006 köpte han 80 procent av Iscar, som är verksamt globalt och därtill en konkurrent till svenska Sandvik. Säljare var familjen Wertheimer som är alumni från IMD.

Nu sitter Iscars ordförande Eitan Wertheimer bredvid Buffett och ler. Men journalisterna ignorerar honom. Oraklet från Omaha, som Buffett kallas, regerar.

Trots den massiva uppmärksamheten visar Warren Buffett inga divalater utan påpekar att det inte är synd om honom trots att han ska ge bort alla sina aktier i Berkshire Hathaway till välgörenhet, större delen till Bill och Melinda Gates välgörenhetsstiftelse.

– Det är absolut ingen uppoffring. Jag har aldrig gett bort en dollar som har ändrat det sätt jag lever på. Jag har alltid haft allting jag vill ha för alltid.

Han är känd för sin frugala levnadsstil. Han bor till exempel fortfarande i det hus han köpte 1958 för runt 200 000 kronor i sin födelsestad Omaha i Nebraska i mitten av USA, enligt Forbes.

På så vis påminner superinvesteraren om superentreprenören Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, som bor en liten bit härifrån, i Epalanges utanför Lausanne. Även Ingvar Kamprad är en av världens rikaste män, sjua på Forbes lista, och även han har skapat sin förmögenhet själv.

Men trots den låga profil de båda försöker hålla när det gäller spenderbyxor så köper de så klart det de vill ha, även i bostadsväg. Buffett har en egendom vid Laguna Beach i Kalifornien och Kamprad har en vingård i Provence i Frankrike.

På sätt och vis är de motståndare. Kamprad byggde upp ett familjeföretag och gjorde sedan en så konstfull skattekonstruktion att Ikea skulle leva för evigt. Buffett köper upp familjeföretag när ägarna har svårt att hitta någon som tar över. Ungefär hälften av hans investeringar är familjeföretag.

– Om du håller på i 100 år kommer det en tid då antingen ägarandelarna är splittrade eller hat utvecklas.

– Jag fick ett samtal från en ung kvinna 1 000 miles från Omaha och hon sa “Mr Buffett, vår familj är osams och vi känner att du är den ende som kan komma ner hit och lösa det.” Det stod särskilt illa till mellan henne och hennes bror. Så jag lyssnade på henne ett tag, och jag gillade henne, och jag sa: “Berätta en sak för mig. Vill du vinna eller vill du att din bror ska förlora?” Hon tystnade och sa sedan “Bry dig inte om att komma ner.” Hon ville inte vinna, hon ville att han skulle lida.

Detta scenario har Ingvar Kamprad försökt undvika genom sin sfärkonstruktion.

Buffett och Kamprad må vara lika roliga att lyssna på, bra försäljare som de båda är, men de har olika bakgrund. Visserligen började båda göra affärer tidigt, Kamprad sålde saker och Warren Buffett köpte, när han var 15 år gammal, ett flipperspel tillsammans med en kompis, enligt uppgifter på internet. De ställde spelet hos en frisör och inom några månader ägde de tre spel på olika ställen.

Medan Kamprad fortsatte med affärerna, utbildade dock Buffett sig på Columbia Business School och jobbade sedan bland annat som aktiemäklare.

När han var 26 år gammal flyttade han hem till Omaha med sin fru Susan och sina två barn, som snart blev tre stycken, och startade ett investmentbolag som byggde på partnerskap – ett antal människor blev partners genom att investera sina pengar hos Buffett.

Inom några år hade han sju sådana investmentbolag som han slog ihop till ett och köpte ett textilföretag, Berkshire Hathaway.

Han löste upp sitt bolag och nu blev det noterade Berkshire Hathaway hans investmentbolag, kärnan i hans imperium. Den som investerade 10 000 dollar (52 000 kronor) hos Buffett 1956 och sedan följde med honom in i Berkshire Hathaway skulle i dag äga aktier för 650 miljoner dollar (3,9 miljarder kronor). Warren Buffett är både vd och ordförande i bolaget och skriver berömda brev till sina aktieägare. Därtill håller han omtalade årsstämmor dit tusentals aktieägare kommer för att fråga ut honom i timmar, dricka gratis drinkar och shoppa loss med aktieägarrabatt på ett shoppingcenter.

Hela hans liv är dock inte en solskenshistoria. På privatplanet separerade han från sin fru för att leva med en annan kvinna, som han numera är gift med. Och när det gäller affärerna har USA:s finansinspektion SEC vid några tillfällen undersökt dem. Hans bolag har även varit inblandade i en del skandaler, bland annat år 2005 när Berkshire Hathaways återförsäkringsbolag General Re var misstänkt för att dess återförsäkringskontrakt lät världens största försäkringsbolag, American Insurance Group, putsa sina siffror och blåsa upp sina reserver på konstgjord väg. Warren Buffett, som gjort sig känd som rättrådig, samarbetade dock med myndigheterna.

Ändå får Warren Buffett nästan inte en enda kritisk fråga i Lausanne, utan mest vördnadsfulla frågor om han tittar på bolag i Norge, i Brasilien, i Schweiz, i Östeuropa.

Trots att alla journalister har fått hans investeringskriterier i förväg svarar han snällt i alla fall. Svaren går ut på att så länge ett bolag stämmer med kriterierna spelar landet mindre roll. Fast det är lättare att hitta investeringar i större länder eftersom han vill investera minst 3 miljarder kronor.

– Om du kan hitta ett (onoterat, reds anm.) norskt bolag som drar in mer än 75 miljoner dollar före skatt och har en affär som jag kan förstå, får du kommission, svarar han den sonderande norske journalisten och erkänner att han har tittat på några norska bolag.

En enda fråga, dock försiktig, om etik får Buffett.

– Du har rätt i att vi äger aktier i bolag där jag inte håller med om allt de gör, men jag är säker på att mina barn inte håller med om allt jag gör.

– Vi känner inte ansvaret när vi äger aktier i ett bolag. Om vi har kontroll över ett bolag vill vi att det ska skötas på ett sådant sätt att man kan beskriva bolagets förehavanden på första sidan av en tidning utan att någon blir generad.

Han bedyrar att Berkshire Hathaways 76 dotterbolag är helt fria att idka välgörenhet utan att kolla med investmentbolaget.

– Men på Berkshire Hathaways holdingnivå tror jag inte på att ge bort aktieägarnas pengar.

Själv ger han däremot bort sina pengar till välgörenhet, trots att han inte är intresserad av att jobba med sådant.

– Jag vill inte göra det de gör, men jag vill ha gjort det de gör, säger han.

Inte är han oersättlig på Berkshire Hathaway heller, successionen är noggrant planerad. Tre personer finns på listan.

– Min efterträdare kan vara mycket bättre på vissa saker än jag är, men han kommer att vandra in i en kultur som är mycket väldefinierad. Det kan vara ett litet problem att folk inte känner honom så väl. Vissa kommer inte att ringa honom direkt, som om de hade hört mig tala, men det kommer att gå över. Walmart var Sam Walton (som grundade livsmedelskedjan, reds anm), men Walmart är inte Sam Walton, det är institutionaliserat. Berkshires kultur är institutionaliserad. Det finns några fantastiska människor som kan ta över efter mig, men inte för snart, säger han.

Och journalisterna skrattar.

______________________________________________________________________

God för 370 miljarder

Namn: Warren Edward Buffett.

Ålder: Fyller 78 i augusti.

Känd för: Världens rikaste man, god för 370 miljarder kronor, en av världens allra bästa placerare som därtill skänker enorma summor till välgörenhet. Även känd för sin ödmjukhet, ärlighet och rapphet.

Aktuell: På Europaturné för att söka uppköpskandidater.

Bor: I ett hus som han köpte för runt 200 00 kronor 1958 i födelsestaden Omaha i Nebraska mitt i USA.

Familj: Gift, tre barn från ett tidigare äktenskap.

Jobb: Vd och ordförande för världens största investmentbolag, Berkshire Hathaway. Den som investerade 10 000 dollar (52 000 kronor) hos Buffett 1956 och sedan följde med honom in i Berkshire Hathaway skulle i dag äga aktier för 650 miljoner dollar (3,9 miljarder kronor). En aktie i Berkshire Hathaway kostar numera 730 000 kronor.

_________________________________________________________________________

Warren Buffett om…

Bankerna:

– Någon sa att det finns fler banker än bankirer. Du kan inte delegera risk till någon riskkommitté som kommer in varje vecka, vid lunch på måndagar, för att bedöma det eller det riskobjektet. Du måste vara ansvarig för risken. Om du inte tar på dig att vara riskdirektör tycker jag inte att du ska ha ett vd-jobb.

– Vi ser nu konsekvenserna av att människor inte förstått de instrument de satt ihop, instrumenten de har sålt.

– Det är tokigt, det är gjort för att sälja saker som det är mycket pengar i för personen som säljer det. Detta har lett till att många människor har upptäckt att vad de trodde var AAA-rankat var CCC-rankat eller något liknande. Stora misstag har begåtts, av stora institutioner. De kommer inte att göra exakt samma misstag igen, men de kommer att göra andra misstag om 10-15 år.

Men visst skulle han kunna tänka sig att köpa en bank.

– Men jag skulle vilja vet vem bankiren var.

Dollarn:

– Över tid, och jag talar om en lång period, oroar jag mig inte över att de europeiska valutorna ska försvagas mot den amerikanska dollarn. Jag tycker att USA följer en linje, och har följt en linje, som kommer att försvaga dollarn mot andra valutor. Jag ser ingen ändring där och om vi inte ändrar det kommer vi att ha en svagare valuta om kanske tio år.

Matkrisen:

– Jag tror inte att jag har förorsakat matkrisen, men det har varit en del artiklar om spekulanter eller ackumulerare, vare sig det är majs, ogräs eller sojabönor, men jag tycker inte att det verkar vara så. Till slut kommer priserna huvudsakligen att bestämmas av tillgång och efterfrågan. Spekulanter kan bara ackumulera begränsat av en fysisk tillgång.

– Jag tror inte att det händer på oljefronten heller. Det finns stora misstankar i USA om det. Men om du producerar 86 miljoner fat per dag i världen, använder du 86 miljoner fat. Och om oljepriset är 120 är det där tillgång och efterfrågan möts. Det är inte för att någon har tagit fem miljoner fat och lagt dem i ett förråd eller något sådant.

Warren Buffett påpekar att Berkshire Hathaway inte äger råvaror eftersom han bara gör affärer med sådant han förstår.

Presidentvalet:

– Jag sa både till Hillary och Barack att jag skulle stödja dem om de bestämde sig för att kandidera till presidentposten. Jag har hjälpt till med att dra in pengar till båda. Jag skulle vara väldigt glad om någon av dem vann.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.