Expert riktar skarp kritik mot Junckers euro-uttalande

Uttalandet från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att euron ska vara en valuta för hela EU stöter på hård kritik.
Expert riktar skarp kritik mot Junckers euro-uttalande - junkcer-euro-affarsvarlden-700_binary_6870720.jpg

I sitt årliga tal om läget i unionen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Euron är avsedd att vara hela EU:s valuta. Bara två EU-länder har formella undantag – Storbritannien och Danmark.

För att underlätta inträdet i euron föreslår han ekonomiskt stöd för länder utanför unionen att komma ikapp ekonomiskt.

Uttalandet möts dock av skarp kritik från Fredrik Erixon, grundare av EU-tankesmedjan Ecipe i Bryssel.

– Aptiten i de flesta EU-länder utanför den gemensamma valutan för att ansluta sig till den är i princip obefintlig. Om Junckers idé är att politiskt forcera frågan om att de ska ansluta sig skapas nya politiska kriser, säger han till DI.

Erixon tror inte heller på EU-stödet för omställning till euron.

– Det finns inte på kartan att Sverige skulle vilja ta ett varv till om att ansluta sig fullt till euroområdet – och det är än mindre sannolikt i länder som Polen, säger han.

Han menar vidare att Jean-Claude Juncker vill fortsätta med den klassiska EU-federalismen, med en gemensam valuta för medlemmarna, medan Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron står för en mer pragmatisk idé om hur EU ska utvecklas, där större förändringar kommer att handla mer om djupare samarbete i eurogruppen. Enligt Fredrik Erixon är denna idé är mer sannolik.

– Klassiska EU-federalister av Junckers snitt är en döende skara, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.