Experter: Fastighetspriser stiger globalt – 10% per år i Nordeuropa

Fastighetspriserna väntas stiga rejält globalt under de kommande åren. För Nordeuropa är siffran 9,9% per år för de kommande tio åren.
Experter: Fastighetspriser stiger globalt – 10% per år i Nordeuropa - villa-700_binary_6961707.jpg

Det visar den senaste Economic Experts Survey (EES), som genomförs kvartalsvis av tyska Ifo och Swiss Economic Policy Institute.

Undersökningen är bred. Totalt har 1 405 experter från 133 länder svarat.

Enligt undersökningen kommer fastighetspriserna att öka med i genomsnitt 9% per år under de kommande tio åren. Experterna förutspår ökningar på 8,4% i Storbritannien, 6,0% i USA och 5,5% i Frankrike. I Nordeuropa, där Sverige ingår, väntas priserna stiga med 9,9%.

”Ökningen av fastighetspriserna drivs mer av efterfrågefaktorer än av utbudsfaktorer”, uppger Timo Wochner, analytiker hos Ifo.

I många regioner i världen beror den ökade efterfrågan på fastighetsmarknaden på högre levnadsstandard och inkomster, liksom på befolkningstillväxt och önskan om mer bostadsyta. Totalt 37% av de tillfrågade angav dessa faktorer som orsak till de kraftiga prisökningarna.

I Västeuropa (6,4%) och i Nordamerika (7,7%) förväntas prisökningarna på fastigheter ligga under det globala genomsnittet. Betydligt högre tillväxttakter förväntas i Sydeuropa (18,4%) och Östeuropa (14,9%). Prisökningarna på fastigheter förväntas bli särskilt höga i Sydasien (25,1%), Västasien (22,4%) och Centralamerika (24,4%).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets