Experterna listar sina favoritcase: ”Börsen står högre vid årsskiftet”

Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB, Pavas Mehra, aktiemäklare på Pareto Securities och Molly Guggenheimer, analytiker på Danske Bank, ger sin syn på börsläget och listar sina bästa case just nu.
Experterna listar sina favoritcase: ”Börsen står högre vid årsskiftet” - Pavas Mehra Anders Rudolfsson Molly Guggenheimer
Pavas Mehra, aktiemäklare på Pareto Securities, Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB och Molly Guggenheimer, analytiker på Danske Bank.

”Whatever Powell says, don’t forget to wildly overreact”, skrev en amerikansk chefsekonom på Twitter innan senaste Fed-mötet. Och slagen på börsen har varit stora i samband med Powells räntehöjningar. Stockholmsbörsen är nu tillbaka på samma nivå som innan coronakraschen och tonfallet är björnlikt i investerarkollektivet.

Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB, tycker att det senaste Fed-beskedet var mer hökaktigt än väntat, men att det kan finnas lägen för den långsiktige.

”Jag tror inte marknaden kommer våga köpa förrän man får en eller två svagare inflationssiffror, men jag tror varje dipp på Fed-möten kommer vara köplägen för den som äger aktier i ett längre perspektiv”, säger han.

”Räntemarknaden är redan övertygad om en recession. Troligtvis är vi nära peaken på både tioåringen och trettioåringen – Fed sitter på nyckeln”, menar Rudolfsson.

Molly Guggenheimer, analytiker på Danske Bank, fyller i:

”I USA har man inte prisat in en recession över huvud taget, då verkstadsbolag till och med handlas med en premium på marknaden. I Sverige vågar jag påstå att vi som helhet prissatt ungefär 15% vinstfall nästa år”.

Pavas Mehra, aktiemäklare på Pareto Securities, tror inte att vi sett det stora utflödet än:

”Det spekuleras i marknaden om att det riktigt stora flödet ut från aktier till räntebärande återstår, vilket kan ha ett tydligt avtryck på kort sikt”.

MAKRO AVGÖR

Att makro är avgörande för den fortsatta börsutvecklingen är alla tre eniga om. Molly Guggenheimer tror att det krävs en global recession med stigande arbetslöshet för att få ner inflationen.

”Inflationen, exklusive energi, kommer att falla hand i hand med efterfrågan”, säger hon.

”Vi ska dock inte underskatta geopolitiken och dess effekter på energimarknaden som i sin tur sätter makro i ett hörn”, framhåller Pavas Mehra.

Med en riskpremie på 6-6,5% på aktier tror Anders Rudolfsson att det finns en möjlighet att marknadsrisken för högre ränta nu är över:

”Kvar är osäkerheten för vinstestimaten, så Q3 och Q4 kommer bli väldigt intressanta. Här har många en bra orderbok att beta av så jag tror Q3 kommer vara helt ok. Frågan är ju hur orderingången ser ut”.

PARALLELLER TILL 1962

När det gäller börsutvecklingen framåt spås både bottenkänningar och rally.

”Innan årsskiftet tror jag att vi når en ny botten med mycket volatilitet. Vill man försöka pricka marknaden skulle jag därför ha is i magen ett tag till”, råder Guggenheimer.

Mehra tror att börsen bottnar nästa år:

”Året ut blir det fortsatt turbulent på börsen. Kanske att sparka in en öppen dörr men vi kommer att ha nått botten under 2023”.

Anders Rudolfsson
Anders Rudolfsson, DNB.

Rudolfsson, å sin sida, drar paralleller till 1962 och ser en ljusning i slutet av året:

”Vi är inne i årets sämsta period just nu, början på oktober brukar vara lite bättre och sedan har vi mellanårsval 8 november i USA, som inte brukar performa innan det är överstökat. En del gör jämförelsen att 2022 liknar 1962. Ny demokratisk president, mellanårsval, supply chain-problem, Kubakrisen etc… Då bottnade S&P500 i oktober och avslutade med ett rally på 19%. Jag tror börsen är högre vid årsskiftet än nu”, säger han.

Finns det några områden som börjar bli intressanta att öka i?

Guggenheimer: ”Kvalitet och tillväxtbolag som vi sålde under första halvåret. De blir vinnarna på en fallande inflation och tillväxt, vilket troligtvis innebär nedsida på långräntorna. I sin tur stöttar detta den relativa värderingen för bolagen samtidigt som vinstrisken generellt sett är lägre”.

Rudolfsson: ”Världen kommer behöva göra väldigt stora investeringar i energieffektivisering framgent. Här finns en mix av bolag inom olika segment: Nibe, ABB, Lindab, Systemair, Fagerhult, Absolent, Inwido, Beijer Ref. Laddningsbolagen CTEK och norska Zaptec är också intressanta. En annan trend som kommer få alltmer fokus är dual sourcing. Pandemin visade så tydligt att man inte kan vara beroende av en leverantör. Många bolag kommer se över sina leverantörskedjor och man kommer behöva flytta produktion närmare sina hemmamarknader. Här finns exempelvis Note och Hanza

Vilka områden undviker du?

”Det kommer att vara jobbigt för retail. När vi kommer fram till januari, februari och elfakturorna och räntebetalningarna biter som värst lär man dra in på mycket”, säger Anders Rudolfsson.

Molly Guggenheimer undviker cykliska bolag som verkstadsbolag och konsumentbolag. Pavas Mehra håller sig borta från högt belånade bolag eller bolag som bränner mycket pengar.

Anders Rudolfssons 3 bästa case just nu:

Assa Abloy: ”Generellt kommer det vara bra att äga bolag som är valutavinnare. För Assa har vi hittills i år höjt 2023-estimaten med ungefär 12% relaterat till valuta. Vidare ska man äga bolag med mycket eftermarknad och Assa har 67% av omsättningen i just det”.

ABB: ”Har en bra mix mot branscher som växer nu: Olja/gas, elektricitet, mining och 20% eftermarknad”.

Evolution: ”Man måste äga några bolag som växer även i klimat av stigande ränta, Evolution kommer att göra det. Vår tracker visar starka siffror i Q3 och flera nya produkter kommer ut i Q4. Vi tror på tillväxt i år på 33% och nästa år 26%. EBITA växer med liknande siffror. Och nu prisar aktiemarknaden detta till 15x resp 13x – det är helt klart för lågt”.

Molly Guggenheimers 3 bästa case just nu:

Nibe: ”Har nästan total visibilitet i sin tillväxtresa givet de gröna infrastrukturpaketen världen över. Aktien kostar visserligen vad den smakar, men konsensusestimaten ligger för lågt. I en period då vinstestimaten i regel ska ner så blir det en väldigt tacksam plats”.

Holmen: ”De och andra massabolag är också intressanta eftersom nordiska papperstillverkare är dolda energibolag – cirka hälften av ett fällt träd går till energi”.

Cint: ”Visst finns det en viss cyklikalitet även med digitala marknadsundersökningar, men den är mer begränsad efter Lucidförvärvet som ger en övervikt mot USA. Aktien har kommit ner kraftigt och handlas med rabatt mot peers trots att vi estimerar 25% salestillväxt kommande tre åren”.

Pavas Mehras 3 bästa case just nu:

Bioinvent: ”Biotechbolag med flera kandidater i pipen, lågt beta-tal. Välfinansierat med stort intresse från specialister som inte har typiska in/utflöden som generalistfonder, vilket är desto viktigare i ett QT-klimat”.

Securitas: ”Bra organiskt momentum, även i Stanley-förvärvet i Nordamerika. Intäkter från tech-sidan ökar, vilket är positivt då det medför högre marginal och mer skalbart. Aktien är nedpressad på grund av osäkerhet kring villkoren i företrädesemissionen som dragit ut på tiden”.

Electrolux: ”Elux är förlorare på en stark dollar. En väldigt stark dollar (20-årshögsta) är inprisad för närvarande och bör komma ned från dessa nivåer. En svalare konjunktur kommer påverka konsumenter, men låga råvarupriser är bra för Electrolux. Bolaget har nyligen vinstvarnat och efterfrågan förväntas falla kommande kvartalet, men därefter ser jag ljus i tunneln”.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.