Experterna spår räntehöjning

Flera bedömare anser sig nu efter den starka amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för november vara nästan säkra på att USA:s centralbank Federal Reserve kommer att höja styrräntan vid beskedet i mitten av december.

”Med Feds ordförande Yellens kommentarer i veckan anser vi att det nästan är säkert att Fed kommer att höja styrräntan den 16 december. Vi tror att Fed kommer att höja räntan med sammanlagt en procentenhet under nästa år – något mer än de 0,60-0,65 procentenhet som för närvarande är inprisat på obligationsmarknaden”, kommenterar Johnny Bo Jakobsen, chefsanalytiker vid Nordea.

Även SEB anser att arbetsmarknadsrapporten definitivt förefaller stark nog för att bana vägen för en räntehöjning vid decembermötet. Danske Bank instämmer också.

”Dagens jobbrapport var den sista stora pusselbiten inför Fed-mötet och torde få Fed att känna sig trygga med en styrräntehöjning för första gången sedan 2006”, uppger Danske.

I en analyskommentar från Barclays heter det att Fed har fått klartecken på startbanan för att lyfta.

”Signalen vi tar med oss från denna rapport är att arbetsmarknaden har normaliserats efter de senaste månadernas volatilitet och det torde ge Fed självförtroende kring sin syn att den inhemska aktiviteten kommer att visa sig motståndskraftig mot en svag global tillväxtmiljö”, bedömer Barclays.

”Fed skulle ha höjt räntan oavsett vad datan skulle ha sagt och siffrorna har just spikat detta. Utfallet var utmärkt. Fed hade varit komfortabla med en siffra runt 150.000, men dagens siffra var högre”, kommenterar Avatrade.

Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 211.000 personer i november. Det var något mer än marknadens prognos om en ökning med 200.000. Utfallet för oktober reviderades upp till +298.000 från +271.000 samtidigt som september-utfallet reviderades upp till +145.000 från +137.000.

Arbetslösheten låg kvar vid 5,0 procent, i linje med förväntan. Den genomsnittliga timlönen var upp med 0,2 procent, också det i linje med förväntan.

Arbetsmarknadsrapporten utökade den obligationsränteuppgång som har pågått världen över i spåren av gårdagens ECB-besked som var mindre expansivt än vad marknaden hade räknat med.

Federal Reserve har guidat för att styrräntan antagligen kommer att höjas i år, men har också framhållit att det beror på hur den ekonomiska datan utvecklas.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder