Exportföretagen tror på ökad orderingång

Sex av tio stora svenska exportbolag tror på en ökad exportorderingång det närmaste året. Det framgår av Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit.
Export
Värtahamnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utfallet är en tydlig ökning jämfört med såväl förra våren som med hösten. När Exportkreditbarometern genomfördes förra våren trodde 15% av företagen på ökad exportorderingång. Under hösten låg siffran på 51%.

”Exportföretagen har en extremt stark framtidstro, även om många företag fortfarande avvaktar med större investeringar. Men förutsättningarna att investera i grön omställning är nästintill perfekta. De globala tillväxtprognoserna är goda, det finns gott om kapital på marknaden och efterfrågan på hållbara lösningar har aldrig varit större”, säger Jens Hedar, chef för Kundrelationer på SEK.

Andelen som tror på minskad exportorderingång det kommande året har krympt till 4%. I höstas trodde 12% på minskad orderingång och för ett år sedan var andelen hela 56%.

”De stora exportföretagen förväntar sig stark efterfrågan de kommande 12 månaderna vilket är glädjande, särskilt eftersom ökningen sker från en redan hög nivå. Nästan halva Sveriges BNP kommer från exportindustrin och dess underleverantörer så de företagens framgång är helt avgörande för Sveriges ekonomiska tillväxt och internationella konkurrenskraft”, säger Jens Hedar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.