Han blir regeringens nationella samordnare för ny kärnkraft

Energiföretagens kärnkraftsexpert Carl Berglöf får rollen som nationell samordnare för ny kärnkraft. Det meddelar energiminister Ebba Busch (KD) på en pressträff på torsdagen.
Han blir regeringens nationella samordnare för ny kärnkraft - WEB_INRIKES
Regeringen har tillsatt Carl Berglöf som nationell kärnkraftssamordnare. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Regeringen har, tillsammans med Sverigedemokraterna, satt upp ett mål om ny kärnkraft med en effekt motsvarande minst två storskaliga reaktorer till 2035. Till 2045 ska en ”massiv utbyggnad” ske, heter det i regeringens planer.

Den som ska driva på för att ro målen i hamn blir Carl Berglöf, som utses till nationell kärnkraftssamordnare. Det meddelar energiminister Ebba Busch (KD) på torsdagen. Berglöfs uppdrag blir också att vara en kontaktyta för alla som vill bygga ny kärnkraft i Sverige.

Carl Berglöf är idag kärnkraftsexpert på branschorganisationen Energiföretagen. Han har doktorerat i reaktorfysik och har en bakgrund på statliga Vattenfall.

”Det blir ingen enkel uppgift att snabbt få till ny kärnkraft. Det kräver samverkan mellan aktörer på alla nivåer. Men jag bedömer att det regeringen har föreslagit är fullt möjligt”, säger Carl Berglöf på en pressträff.

”Mest utmanande i Europa”

Han säger också att södra Sverige har ”den mest utmanade effektsituationen i Europa”, men lyfter fram att det finns många länder som nu tittar på ny kärnkraft, som han nu får i ansvar att stärka relationerna med.

”Det finns en tydlig internationell rörelse kring kärnkraft som Sverige behöver kroka arm med”, säger Carl Berglöf.

Han tillträder rollen den 1 februari och uppdraget sträcker sig fram till sista december 2026.

I en intervju med Affärsvärlden i höstas talade Carl Berglöf positivt om utbyggnad av nya storskaliga reaktorer, något som även regeringen efterfrågar.

”Om vi ska nå 300 terawattimmar elkonsumtion om 20–25 år kommer vi att behöva väldigt mycket el. I det avseendet talar det för att man borde bygga stora reaktorer. Vi ser också behoven av planerbar kraft för elsystemets funktionalitet”, sa han.

Före jul tillsatte regeringen Mats Dillén som utredare för att titta på modeller för riskspridning för att främja utbyggnaden av en ny kärnkraft.

”Det finns ett intresse att investera i kärnkraft. Det är min bedömning. Däremot behöver ju då de regleringsmässiga grunderna för det vara på plats”, sa finansmarknadsminister Niklas Wykmantill Affärsvärlden.

Tidigare har regeringen presenterat 400 mdr kr i statliga kreditgarantier för att utbyggnaden ska komma till.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets