Hotet mot SPAC-bolagen: ”Konkurrensen om köpobjekt är för tuff”

Under 2021 gjorde SPAC:arna entré på Stockholmsbörsen, men trenden har redan mattats av och enligt EY beror detta på en tuff konkurrens om köpobjekten. "Vi får se om 2022 bjuder på en första svensk de-SPAC", säger EY:s Andreas Dalhäll.
Stockholmsbörsen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Under förra året var så kallade SPAC-bolag en het börtrend. Dessutom noterades de första svenska SPAC:arna, fyra på Stockholmsbörsen och en på Spotlight. Bland dessa märks bland annat Creaspac och ACQ Bure.

Enligt rapporten Global IPO Trends, där rådgivnings- och revisionsföretaget EY kartlagt genomförda börsintroduktioner, väntas dock SPAC:arna få ett tufft år i år. Detta på grund av den stekheta M&A-marknaden.

”Konkurrensen om köpobjekt är för tuff helt enkelt, både den traditionella IPO-marknaden och till exempel serieförvärvare har visat sig locka mer än SPAC:s. Vi får se om 2022 bjuder på en första svensk de-SPAC, som det kallas när en SPAC samgår med ett målbolag. Till dess att någon lyckas med ett förvärv tror jag vi kommer se en ganska avvaktande SPAC-marknad i Sverige. Även om jag då gissar på att vi under 2022 får se en första svensk SPAC-transaktion, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Rapporten visar även på att fjolåret var det mest aktiva vad gäller börsintroduktioner på 20 år. I Norden genomfördes mer än 200 IPO:s till ett transaktionsvärde om 22 miljarder dollar. EY menar att även 2022 ser ut att bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021.

”Vi har sett en dramatisk ökning även på den nordiska marknaden. Och om vi enbart tittar på Sverige så är det även här det starkaste året på ett par decennier. Totalt sett blev det över 30 noteringar på huvudlistan, att jämföra med ett vanligt år där runt hälften av detta är brukligt. Parallellt såg vi mer än 100 noteringar på First North”, säger Andreas Dalhäll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets