Färre miljardärer i världen

En ökad volatilitet på marknaden, en inbromsning i tillväxten och global handelsoro har bidragit till att antalet miljardärer i världen har sjunkit.

Enligt Wealth X Billionaire Census sjönk antalet dollarmiljardärer i världen med 5,4 procent under 2018, till 2 604 individer.

Även miljardärernas samlade förmögenhet sjönk, med 7 procent jämfört med året innan då förmögenheten nådde nya rekordnivåer.

Enligt rapporten är detta endast den andra gången sedan recessionen 2009 som antalet miljardärer har sjunkit. Globala faktorer såsom en sjunkande tillväxt, handelsoro och raset på aktiemarknaden under slutet av året har bidragit. En stärkt dollar ledde tillnkapitalutflöden från tillväxtmarknader, vilket i sin tur ledde till riskaversion och valutavolatilitet.

Den enda marknaden där antalet miljardärer växte var Nordamerika. San Francisco är i sin tur den stad med flest dollarmiljardärer, en per 11 600 invånare.

Den marknad där antalet miljardärer föll mest var Asien-Stillahavsregionen, där antalet miljardärer sjönk med 13,4 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.