Färre svenska företag går i konkurs

Konkurserna pekar nedåt i Sverige. Färsk statistik från UC visar att konkurserna minskade med 8 procent under augusti.
Konkurser
Foto:TT
Inom under pandemin hårt pressade branscher som restauranger och hotell har minskningen varit 28 procent. Inom bygg och detaljhandel ökar dock konkurserna, 6 respektive 3 procent. Samtidigt startas fler nya bolag.

“Vi ser flera tecken på en återhämtning för Sveriges ekonomi. Prognoserna för tillväxten fortsätter att skrivas upp. Flera covid-drabbade sektorer såsom hotell- och restaurang har återhämtat sig snabbt under sommaren. Swedbank rapporterar att konsumenterna har spenderat mer pengar i sommar än förra sommaren på kortbetalningar. Men vi ser också en motsatt trend, att även inom branscher där konkurserna ökat så startas det fler nya företag än för ett år sedan. Totalt sett visar Konjunkturinstitutets mätningar att alla sektorer de mäter ligger på ett starkare läge än normalt. Sammantaget bäddar den här utvecklingen för färre konkurser och högre intjäning hos småföretagen framöver”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.