Färre tror på stigande bopriser

De svenska hushållens förväntningar på bostadspriserna har fortsatt nedåt, enligt SEB:s boprisindikator som sjönk till 60 i november från 64 i oktober.

Av de tillfrågade hushållen svarade 72 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 74 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser var 12 procent (10).

“På två månader har Boprisindikatorn sjunkit med 12 enheter. Det är en kraftig nedgång och vi är nu tillbaks på nivåerna från årets början. Hushållen har antagligen påverkats av diskussionerna om amorteringskrav, ränteavdrag, bolånetak och andra prisdämpande åtgärder”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,16 procent om ett år, mot 0,11 procent vid förra undersökningen.

“Hushållen delar uppenbarligen inte Riksbankens syn på utvecklingen. Riksbanken signalerade nyligen att ingen räntehöjning kommer att ske förrän 2017 men hushållen räknar med tidigare höjningar än så”, resonerar Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarade 4 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, samma nivå som föregående månad.

Demoskop genomför varje månad, på uppdrag av SEB, undersökningen Boprisindikatorn. Undersökningen bygger på 1.000 intervjuer och genomfördes under perioden 27 oktober till 4 november.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.