Fastighetsinvesteraren: Vi har en ny miljö nu – finns bra lägen för dem med torrt krut

Just nu finns det stora investeringsmöjligheter på den räntepressade fastighetsmarknaden. Det anser Erik Dansbo på fastighetsinvesteraren Slättö. Han hävdar också att obligationsmarknaden mår bättre än vad många tror: "Det är tydligt att SBB:s och Heimstadens obligationer handlas på en stressnivå. Men de problem som finns är väldigt koncentrerade", säger Dansbo till Affärsvärlden.
Fastighetsinvesteraren: Vi har en ny miljö nu – finns bra lägen för dem med torrt krut - Slättö
Erik Dansbo, Senior Partner och Chief Investment Officer på Slättö. Foto: Slättö

Det har varit två väldigt turbulenta år, konstaterar fastighetsinvesteraren Erik Dansbo. Han jobbar på privat equity-bolaget Slättö som förvaltar tillgångar för över 17 mdr kronor med fokus på den nordiska fastighetsmarknaden. Främst köper bolaget fastigheter i direktmarknaden.

“Vi är inne i en helt ny miljö nu. I Norden är Sverige det land som priskorregerades först. Därför har vi fokuserat mer på Sverige de senaste 12 månaderna. När man tittar på transaktionsvolymer i Danmark är de ner 70% och i Sverige är de ner 40% jämfört med ett snitt de senaste 4-5 åren. Och det är ju tydligt att vi har en stor noterad sektor som har varit nettosäljare de senaste 12 månaderna”, säger Dansbo till Affärsvärlden.

Slättö är främst verksamma inom bostäder, logistik och mindre industrihus i närheten av storstäder. Där ser Dansbo fortsatta investeringsmöjligheter då priskorrigeringen varit som störst inom dessa segment.

“Och det finns en global trend mot dem. Bostad har ju varit väldigt omskrivet det senaste året men det är ju inte för att den underliggande tillgången har problem – utan tvärt om. Den hyrda lägenheten har ju blivit mer attraktiv i och med att räntekostnaden blivit höga för ägda lägenheter.”

Vad tror du om hyresnivåerna framåt? 

“Det skiljer sig mellan segmenten. För våra kommersiella hyresgäster går det bra och det finns en hyggligt god betalningsvilja. På bostadssidan har vi ju i Sverige fått i snitt 4,5% höjning för i år, och vi tror på något liknande under nästa år. Och sedan något över inflationen under åren som kommer”, säger Erik Dansbo.

Affärer med pressad Batljan

Slättö investerar som sagt främst i direktmarknaden och äger och förvaltar fastigheterna själva. Men bolaget har även två noterade innehav – Fastpartner värt 110 Mkr och Logistea värt 320 Mkr. Det sistnämnda aktieinnehavet köptes av tidigare SBB-VD:n Ilija Batljan.

“Vi gjorde de här två investeringarna i noterad miljö för att det fanns en affär till en attraktiv värdering. Och det är också segment och bolag som vi känner, Logistea är inom ett segment som vi investerat väldigt mycket i de senaste fem åren och där vi tror att vi som aktieägare kan tillföra värde till bolaget.”

Blir det fler affärer med Batljan framåt? 

“Vi kommenterar inte på dialogen vi för kring möjliga affärer.”

Vill nyansera obligationskrisen

Att fastighetsbranschen har drabbats hårt av det nya ränteläget har nog inte undgått någon. I en färsk rapport poängterar Slättö att obligationskrisen i Sverige främst varit koncentrerad till två aktörer: SBB och Heimstaden.

“När vi träffar investerare utifrån som tittar på Sverige, är det enda man vet att det finns problem på obligationsmarknaden knutet till fastigheter. Den här bilden vill vi nyansera. Vi vill förklara att 50% av de emitterade obligationerna faktiskt kommer från institutionellt eller statligt ägda bolag. Och att 25% är stabila bolag som fortsatt kan agera i kapitalmarknaden”, säger han och fortsätter:

“Det är tydligt att SBB:s och Heimstadens obligationer handlas på en stressnivå. Men de problem som finns är väldigt koncentrerade.”

“Mycket affärer att göra framåt”

Det pressade läget har däremot varit bra för investerare med torrt krut. Fastighetsmiljardären Roger Akelius är en av dem som funnit möjligheter i det nya klimatet, när han förra hösten köpte Castellum av en pressad Rutger Arnhult. Torrt krut fick Akelius när han sålde jättebeståndet till ovannämnda Heimstaden för 92,5 mdr kronor 2021.

Vad tror du det kan bli för affärer framåt? 

“Det finns ganska mycket privat kapital, fonder som har kapitalrest men inte investerat. Och mycket internationellt kapital som tittar på fastigheter. De som säljer nu har varit noterade bolag och det kommer nog också fortsätta vara så under den närmsta 12-månadersperioden. Det finns mycket affärer att göra för dem med torrt krut”, säger Erik Dansbo.

Nobbar kontor och handel

Framåt kommer Slättö fokusera på mindre industri- och logistikhus i storstadsregionerna. Tidigare i veckan köpte bolaget tre hus från Corem i Stockholmsområdet.

“Den typen av mindre affärer på mellan 50-100 miljoner för logistikhus tror jag att vi kommer att göra framåt. Sedan hoppas jag att vi på lång sikt hittar lite möjligheter inom bostadssegmentet”, säger han och fortsätter:

“Framåt tror vi på bolag som är knutna till inflationsutvecklingen. Vi gör inga investeringar i kontor, det är en marknad som är knutet till BNP. Likaså handel som påverkas av minskad konsumtion. Båda har också megatrender emot sig, den ena hybridarbetssättet och den andra online-handeln.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.