Fed höjer med 75 punkter: ”En bit kvar”

USA:s centralbank, Federal Reserve, höjer styrräntan som väntat med 75 punkter. Samtidigt meddelar Jerome Powell att det är en bit kvar när det gäller räntan.
Fed höjer med 75 punkter: ”En bit kvar” - Federal Reserve Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Federal Reserve-chefen Jerome Powell upprepade under onsdagskvällen att man vid någon punkt kommer att sakta ned räntehöjningarna. Han sa också att tidpunkten för när man saktar ned kan komma så snart som i december.

”De senaste indikatorerna pekar på en blygsam tillväxt i konsumtion och produktion. Jobbtillväxten har varit robust under de senaste månaderna och arbetslösheten har varit fortsatt låg. Inflationen är fortfarande hög, vilket återspeglar obalanser i utbud och efterfrågan i samband med pandemin, högre livsmedels- och energipriser och ett bredare pristryck, skriver Federal Reserve.

Fed upprepar att man är fast besluten att återföra inflationen till sitt mål på 2%.

”När kommittén fastställer takten för framtida höjningar av målintervallet kommer den att ta hänsyn till den kumulativa åtstramningen av penningpolitiken, de fördröjningar med vilka penningpolitiken påverkar den ekonomiska aktiviteten och inflationen samt den ekonomiska och finansiella utvecklingen”.

De amerikanska börserna steg på räntebeskedet men vände nedåt under den efterföljande presskonferensen.

Fed gav inga prognoser om den ekonomiska utvecklingen denna gång. De kommer först vid nästa räntebesked den 14 december.

Federal Reserve, % november, 2022 Konsensus september, 2022
Fed Funds ränta nedre gräns 3,75 3,75 3,00
Fed Funds ränta övre gräns 4,00 4,00 3,25

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.