”Fed måste sänka räntan fem gånger 2024 för att undvika recession”

"Feds prognos för räntebanan håller inte takten med verkligheten" och "centralbanken måste sänka räntan fem gånger nästa år för att inte leda USA in i en recession". Det säger Paul Gambles som är portföljförvaltare och medgrundare på MBMG Group i en intervju med CNBC.
”Fed måste sänka räntan fem gånger 2024 för att undvika recession” - Federal Reserve Powell
Federal Reserves chef Jerome Powell Foto: Mark Schiefelbein/AP

– Jag tror att Feds politik just nu är så frikopplad från ekonomiska faktorer och från verkligheten att man inte kan göra några antaganden om när Fed kommer att vakna upp och börja inse den stora skada som de faktiskt åsamkar ekonomin, varnade Gambles i programmet Squawk Box Asia.

Färsk data från USA har signalerat att inflationstrycket lättar, men Powell har betonat att centralbankens beslutsfattande styrelse planerar att ”hålla penningpolitiken restriktiv” tills de är övertygade om att inflationen är på väg tillbaka till centralbankens mål på 2 procent, skriver affärskanalen.

Den nuvarande amerikanska styrräntan ligger på 5,25-5,50 procent, den högsta på 22 år. Marknaden prissätter nu en sänkning på 25 punkter redan i mars 2024, enligt CME Fed Watch Tool.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.