Fedchefen Bernankelämnas i sticket

Den amerikanska ekonomin tycks stå inför en betydande nedgång. Att sänka räntan är oundvikligt men det är svårt att se vilka långsiktigt positiva effekter detta kan ge.

Debattens vågor går höga om huruvida den amerikanska ekonomin står inför, eller redan befinner sig i en betydande nedgång eller om det bara är ett temporärt hack i tillväxtkurvan som relativt enkelt kan åtgärdas med att centralbanken helt enkelt sänker räntan. Det skulle i så fall ha skett i går, tisdag, efter denna tidnings pressläggning.

När det gäller den första delen av debatten så är det mycket i den senaste tidens statistik som talar för att amerikansk ekonomi redan befinner sig i en recession. Bostadspriser och bostadsbyggande faller kraftigt, detaljhandeln har tappat farten och även om industrin rullar på rätt hyggligt så börjar det synas en del svaghetstecken även här. Och jämfört med de flesta konkurrentländer är utvecklingen svag.

Motkraften har länge varit ett fortsatt jobbskapande och en god inkomstutveckling hos hushållen, men i och med att sysselsättningen vek ner i augusti så är även det benet på väg att falla bort. Summeras den senaste tidens statistik står det därmed klart att USA gått in i en mycket svag period men att det behövs några månader till med likartad statistik innan recessionen får anses vara bekräftad.

Den andra delen av debatten gäller hur USA ska göra för att åter få upp farten i ekonomin. Det enklaste och mest ordinerade receptet är kraftiga räntesänkningar från centralbanken, Federal Reserve. Frågan är om det är rätt medicin. Att marknaden vill ha räntesänkningar är självklart eftersom den mer eller mindre gjort sig beroende av låga räntor och att det skulle ge många krisdrabbade företag respit för att ta hand om sina dåliga lån. Helt enkelt en upprepning av vad som skedde efter det att it-bubblan sprack.

Det som kan sägas är väl att många finansiella företag inte tycks ha lärt sig läxan efter it-kraschen, utifrån vad man kan bedöma har skett sedan dess. Att då ge exakt samma medicin igen är mer eller mindre att underkänna hela marknadsekonomin. Riskfylld och dåligt underbyggd kreditgivning och spekulation premieras på bekostnad av ett agerande på sunda premisser.

Frågan är också vad som händer med realekonomin om räntan sänks. Det första som måste konstateras är att räntan måste ner ordentligt för att åter få i gång konsumtion och bostadsmarknad. Den senaste tidens finansoro har ju de facto redan i utgångsläget höjt de räntor som många hushåll måste betala för gamla och nya lån. Därför talar vi troligen inte om sänkningar på någon procentenhet utan om minst det dubbla för att få effekt.

Utgångsläget är heller inte det bästa i och med att sparkvoten hos hushållen är i det närmaste noll och egentligen skulle behöva justeras uppåt. Dessutom är det fortfarande ett rekordöverskott på nybyggda bostäder ute till försäljning, så lagret måste tömmas först.

Den förra centralbankschefen Alan Greenspan varnar för att sänka räntan alltför mycket eftersom det fortfarande finns ett inflationshot i ekonomin och dessutom en fastighetsbubbla. Till exempel ligger inflationsförväntningar hos de amerikanska hushållen på upp emot fem procent.

Själv tycks han dock mer eller mindre svära sig fri från ansvaret för den uppkomna situationen. Men för en utomstående betraktare framstår det som självklart att han lämnat en mycket svår situation att hantera till sin efterträdare Ben Bernanke. Inte minst för att det i backspegeln framstår som att Federal Reserve definitivt gick till överdrift med sina stimulanser under 2001-2003. Då är den förra brittiska centralbankschefen Eddie Georges erkännande av att centralbankerna gick för långt under den perioden betydligt mer klädsamt.

Men visst kommer det att komma fler räntesänkningar och dessutom skulle det inte förvåna om president Bush, med den senaste tidens temporära förbättring av statsfinanserna i ryggen, aviserar nya skattelättnader. Inte minst för att det är presidentval nästa år och för att presidenten nog inte vill solka sitt eftermäle ytterligare med en kraftig ekonomisk nedgång.

Så det är långt ifrån säkert att den här recessionen blir särskilt långvarig, men det är svårt att se vilka positiva effekter det skulle ge amerikansk ekonomi på lång sikt att pumpa upp ekonomin med konstlade och kortsiktiga metoder ytterligare en gång. Det sunda skulle nog i stället vara om Fed lät de negativa effekterna värka sig igenom det ekonomiska systemet.ª

Pekka Kääntä är fondförvaltare vid Bergsgård Petersson Fonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.