FI ignorerade larm om penningtvätt

Penningtvättshärvan hade kunnat rulla upp tidigare. Redan 2017 slog nämligen en visselblåsare larm till Finansinspektionen, FI, om omfattande penningtvätt hos en svensk storbank med verksamhet i Baltikum. Det rapporterar Dagens industri.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
FI undersökte dock inte visselblåsarens uppgifter. Dessutom skall det hållits ett hemligt toppmöte mellan myndigheten och Swedbank där slutsatserna av bankens egna larmrapport skall ha presenterats. Detta var fyra månader före SVT:s “Uppdrag granskning” sändes.

Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen kan snart komma att ställas inför domstol anklagad för att ha vilselett marknaden om penningtvättproblemen i Baltikum.

Di skriver att FI kände till rapporten, och trots larmet från visselblåsaren 2017, stod myndigheten tyst bredvid när Bonnesen under slutet av 2018 övertygade marknaden om att banken inte hade några problem med penningtvätt i Baltikum. Det är dessa uttalanden som nu står i centrum för EBM:s brottsutredning mot henne.

Enligt Di var det först när SVT:s ‘Uppdrag granskning” sändes den 21 februari 2019 som generaldirektören Erik Thedéen tog in vad visselblåsaren försökte berätta och vad som stod i den granskningsrapport han diskuterat med Swedbanks VD, skriver Di i en konklusion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.