FI: Storbankerna är systemviktiga

Finansinspektionen har nu fattat de formella besluten som riktar sig till Sveriges fyra storbanker och som innebär att kapitalbuffertkrav på 2 procent på gruppnivå ska påföras per den 1 januari 2016.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Liksom tidigare har meddelats av Finansinspektionen innebär dock detta extra kapitalbuffertkrav inte någon höjning av det totala kapitalkravet för de fyra storbankerna, eftersom de sedan tidigare identifierats som ”övriga systemviktiga institut” och därmed redan omfattas av ett systemriskbuffertkrav på 3 procentenheter.

FI kommer att identifiera så kallade ”övriga systemviktiga institut” varje år, vilket innebär att de fattade besluten kommer att gälla tills vidare eller till dess en ny identifiering innebär en förändring.

Den 13 oktober meddelade Finansinspektionen att de fyra företagsgrupperna Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank identifieras som övriga systemviktiga institut.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.