FI vill tvinga ner bankernas utdelningar

Finansinspektionen öppnar för hårdare kapitalkrav på de svenska storbankerna i syfte att förhindra allt för generösa utdelningar till aktieägarna, rapporterar Bloomberg.

Sedan 2013 har Swedbank delat ut 75 procent av vinsten till aktieägarna.

I slutet av maj i år öppnade även Nordea för att höja utdelningen från 40 procent av vinsten till samma nivå som Swedbank.

– Detta visar i viss utsträckning på behovet av att ibland justera den kontracykliska bufferten, säger Martin Noréus, vikarierande generaldirektör på FI, till Bloomberg.

Finansinspektionen vill att denna buffert ska höjas från 1 till 1,5 procent från och med juni 2016. Detta hindrar dock inte FI från att höja kravet ytterligare.

– När aktieägarna vill se så höga utdelningar som möjligt är det vår uppgift att i vissa fall säkra upp så att bankerna, i goda tider, lägger undan lite mer än de själva skulle göra, säger Martin Noréus till Bloomberg.

Han tillägger dock att högre utdelningsmål inte nödvändigtvis innebär en ökad risk för bankernas kapital.

– Vi ser inga moraliska dilemman i vad de delar ut, vi säkrar bara upp så att de har tillräckligt med kapital kvar, säger han till Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.