Finansministern beredd låna till flyktingkrisen

Sveriges finansminister Magdalena Andersson är beredd att låta staten finansiera utökade offentliga utgifter med lån, snarare än med principen krona-för-krona där åtgärder finansieras. Det framgår av Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Det är i linje med hur regeringen nyligen agerade när det gäller utökade utgifter för flyktingkrisen.

“Vi kommer att låta en hel del slå igenom i form av sämre offentliga finanser. Det ska man göra i en sådan här situation när något händer som är oväntat och tillfälligt. Då ska man kunna använda det utrymme man har skapat sig genom att föra en ansvarsfull ekonomisk politik”, resonerar finansministern.

Flyktingsituationen är en utmaning ur ett finansiellt perspektiv, anser Andersson.

“Sedan finns det en del av det här som inte kan lösas med pengar”, tillägger hon och hänvisar till att det tar tid att utbilda lärare och bygga bostäder.

Regeringen står fast vid målet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, men hon upprepar budskapet är det är en utmaning. Arbetslösheten sjunker nu i Sverige, enligt Andersson som anser att det råder ett rejält drag på arbetsmarknaden för närvarande.

“Men däremot om man tittar några år framåt i tiden i prognoserna när flera av de som nu har kommit och sökt asyl i Sverige finns med i arbetslöshetsstatistiken ser det ut som att arbetslösheten om några år kommer att öka igen”, säger hon och framhåller vikten av en pragmatisk politik som gör det som krävs för att människor snabbare ska komma i arbete.

Vidare säger hon att Socialdemokraterna behöver diskutera med andra riksdagspartier hur man ser på hur en regering ska få igenom sin budget.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här