Finansministern sågar storbankernas utdelningar – igen: ”Sticker i ögonen”

Finansminister Elisabeth Svantesson är kritisk till att bankerna ger ut flera miljarder kronor i utdelningar till aktieägare. Det säger hon under en pressträff, skriver TT.
Finansministern sågar storbankernas utdelningar – igen: ”Sticker i ögonen” - Affärsvärlden, Elisabeth Svantesson (M), Finansminister
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

”Det sticker i ögonen att bankerna gör så stora vinster när många hushåll har det väldigt tufft, till exempel med sina bolån. Utdelningarna är en följd av vinsterna”, säger hon.

Enligt Bloombergs beräkningar kommer de svenska storbankerna att ge ut omkring 90 miljarder i utdelningar 2024. Men det rör sig inte om några övervinster, säger Svenska Bankföreningens vd Hans Lindberg till SR.

”Det är faktiskt så att historiskt sett så har bankerna haft en lägre avkastning än jämförbara storbolag”, säger han.

Även tidigare i januari var Svantesson kritisk mot stora utdelningar från bankerna.

”Det är klart att bankerna ska gå med vinst, annars får vi ett svagt finansiellt system. Men de här enorma vinsterna, som man nu delar ut, sticker i ögonen”, sa hon till TT då.

Sedan dess har både Swedbank och SEB meddelat att de höjer utdelningarna.

Läs mer:

SEB ökar vinsten – höjer utdelningen 70%

Swedbank ökar resultatet och höjer utdelningen 55%

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.