Flaggrockad i Acconeers företrädesemission

Teknikbolaget Acconeer har publicerat prospekt för sin företrädesemission på 149 Mkr. Emissionsguiden halar en flagga och hissar en ny.
Flaggrockad i Acconeers företrädesemission - Acconeer
Emissionsguiden tar bort en flagga och hissar en ny.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Acconeers företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 149 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi två flaggor: ”Dåligt garantiupplägg” och ”Bristfällig information”.

Det noterades även som en positiv aspekt att befintliga ägare växlar upp då större aktieägare som BGA Invest, Alps Alpine och Lars Ingvarsson åtagit sig att investera i emissionen. Även VD Lars Lindell agerar teckningsåtagare för 0,6 Mkr och styrelseordförande Thomas Rex åtar sig att teckna för 1 Mkr.

Flaggan om bristfällig information hissades eftersom emissionskostnaderna inte framgick i de publicerade villkoren. Dessa står angivna i prospektet och uppgår till 24 Mkr.

Det innebär av vi halar ner flaggan om bristfällig information, men hissar en annan.

Hög emissionskostnad

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Emissionskostnaden ligger som nämnt på 24 Mkr, motsvarande 16% av företrädesemissionen. Även om kostnaden inte är skyhög bedömer vi att den likväl är hög och hissar därmed en flagga.

Det totala antalet flaggor förblir således två till antalet.

Bolaget har inte återkommit med en kommentar på flaggan.

Tre stycken garantiåtagare

Emissionen är säkrad till 87%, motsvarande 130 Mkr, genom garantiåtaganden. Det finns tre stycken garantiåtagare i emissionen: Buntel (80 Mkr), Fredrik Lundgren (25 Mkr) och Wilhelm Risberg (25 Mkr). Det är svårt att på förhand bedöma långsiktigheten i garanternas ägande. Skulle en eller flera garanter välja att avyttra sina aktier kort efter att emissionen slutförs kan det uppstå en säljtryck i aktien.

Teckningsperioden inleddes idag, torsdag, och pågår till den 28 mars. Börskursen står i skrivande stund i 5,90 kr vilket ger en god marginal till teckningskursen på 4,20 kr per aktie. Eftersom emissionen redan är säkrad till över 100% vore det högst förvånande om emissionen inte blev full- eller övertecknad.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.