Flaggstiltje i Braincools nyemission

Medicinteknikbolaget Braincool har släppt prospektet för sin företrädesemission på 86 Mkr. Emissionsguiden hissar ingen ny flagga.
Flaggstiltje i Braincools nyemission - Braincool liten
Emissionguiden hissar ytterligare en flagga i Braincools företrädesemission

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Braincools företrädesemission av aktier som kan tillföra medicinteknikbolaget 85,8 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi en flagga för ”Kapitalbehov i trängt läge”.

Bolaget blev uppmärksammat i slutet på mars då tidigare VD:n har polisanmälts efter att ha tagit ett lån på 7,7 Mkr från bolaget till sig själv som privatperson.

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissas ingen ytterligare flagga.

Teckningsåtagande hos VD

VD Jon Berg återinträdde i bolaget 2022 och tillträdde VD-posten i februari 2024. Efter att Berg tillsattes som VD skaffade han sig ett innehav på 150 000 aktier, enligt ägartjänsten Holdings. Han står inte angiven som investerare i emissionen.

Efter att Emissionsguiden varit i kontakt med bolaget har vi fått beskedet att VD kommer teckna sin pro rata-andel, men att han av tekniska skäl till kunde signera teckningsförbindelser innan prospektet publicerades. Det är såklart positivt om han avser att investera, och vi utgår från att utfästelsen kommer bli verklighet.

Vissa i styrelsen tecknar sin pro rata-andel, någon gör det inte. Insynsägandet är måhända lite klent i utgångsläget. Vi stannar dock vid en upplysning.

Hyggliga villkor

Villkoren ser som helhet ser hyggliga ut. Emissionskostnaderna är skäliga och garantiersättningen har hållits på en bra nivå. Befintliga ägare som agerar garanter erhåller en garantiersättning om 6% av garanterat belopp. Externa garanter erhåller 8%.

Landia, Carnegie Fonder och Karl Perlhagen är storägare i Braincool sen tidigare. Samtliga har gått in som teckningsåtagare i företrädesemissionen och säkrar den tillsammans till 15,6%, motsvarande 13,4 Mkr.

Aktiekursen har stigit cirka 40% sen villkoren publicerats och en aktie handlas i skrivande stund till 1,7 kr. Det är 55% över teckningskursen på 1,1 kr.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.