Flam: Riksbanken har nått vägs ände

Ekonomiprofessor Harry Flam bedömer att man kommer att få se låga nominella styrräntor på flera håll i världen under ett par år framåt. Europeiska centralbanken har signalerat en expansiv penningpolitik och svenska Riksbanken kan inte avvika särskilt mycket från det.

Det uppger han vid Socialdemokraternas ekonomiska seminarium under Almedalsveckan. Harry Flam är även ny ledamot i myndigheten Finanspolitiska rådet som granskar regeringens finanspolitik.

Med en reporänta på -0,25 procent har penningpolitiken enligt Flam i praktiken nått vägs ände och det går inte att trycka ned de nominella räntorna speciellt mycket mer. Obligationsköpen som samtidigt genomförs verkar inte öka utlåningen i ekonomin särskilt mycket, anser han vidare.

“Därmed ligger ansvaret för konjunkturstabilisering helt och hållet på finanspolitiken. Så vad är en lämplig finanspolitik i nuvarande läge?”, frågar han sig.

Överskottsmålet talar för att finanspolitiken bör bli mer åtstramande än den är nu. Förmodligen når ekonomin fullt kapacitetsutnyttjande de närmaste åren. Man skulle visserligen kunna argumentera för en mer expansiv finanspolitik eftersom arbetslösheten fortfarande är relativt hög. Ett givet motargument är då att arbetslösheten ändå kommer att nå jämviktsnivån de närmaste åren med nuvarande finanspolitik, fortsätter han.

“Skälen för att göra finanspolitiken mer expansiv är inte särskilt starka. Så länge överskottsmålet finns bör finanspolitiken inriktas på att nå målet”, säger Flam som dock anser att det kan finnas skäl till att avvika från målet. Då bör det emellertid ske i politisk enighet över blockgränsen, anser han.

Avseende arbetslösheten anser han att det mesta av den är strukturell och inte konjunkturell. Därmed ska arbetslösheten inte angripas med mer expansiv finanspolitik, framhåller Flam och pekar på att arbetslösheten är ojämnt fördelad mellan olika grupper.

Ekonomiprofessorn tror att man måste subventionera lönekostnaden för vissa grupper på arbetsmarknaden. Gapet mellan produktivitet och anställningskostnad är för stor i flera fall, bedömer han.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.