Fler tror på fallande bopriser

De svenska hushållens förväntningar på bostadspriserna stabiliseras enligt SEB:s boprisindikator som backade till 67 i april från 68 i mars.

“Efter fyra månader av uppgångar stabiliseras Boprisindikatorn nu på en mycket hög nivå och marknaden står och väger. Låga räntor och stor efterfrågan talar för fortsatt uppgång medan amorteringskrav, skattehöjningar och ökat byggande talar för att förväntningarna nu kan komma att dämpas”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Av de tillfrågade hushållen svarar 77 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 76 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser var 10 procent (8).

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,28 procent om ett år, vilket kan jämföras med 0,39 procent i förra undersökningen.

“Trenden har varit nedåtgående i flera månader och denna månad ser vi ytterligare ett stort steg nedåt i ränteförväntningarna. Trots det hänger hushållen inte med i Riksbankens takt och det är fortfarande ett betydande gap mellan vad hushållen tror om räntan och Riksbankens egen ränteprognos för det närmaste året”, säger Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, mot 6 procent föregående månad.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.