SEB: Motståndskraftig bostadsmarknad med tvetydiga signaler

SEB:s Boprisindikator stärktes ytterligare något i augusti till 15 från 14 månaden innan. "Hushållen agerar klokt och justerar upp sina ränteförväntningar", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.
SEB:s privatekonom Américo Fernández
SEB:s privatekonom Américo Fernández

”Uppgången är modest men återspeglar en motståndskraftig bostadsmarknad som fortsätter att visa på tvetydiga signaler. De stora visningshelgerna vid månadsskiftet kommer vara en viktig temperaturmätare för hur det egentligen står till på bostadsmarknaden och om hushållen kommer få rätt i sin syn om framtiden”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. På regional nivå ligger indikatorn mellan 0 och plus 25 enheter.

Andelen hushåll som tror på stigande priser ökar med 2 procentenheter 41%, medan de som tror på sjunkande priser ökar med 1 procentenhet enhet till 26%. De som tror på oförändrade priser minskar med 3 enheter till 23%.

Färre planerar att binda sina rörliga bolåneräntor, från 9 till 8% av hushållen.

”hushållen agERAR KLOKT”

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 4,01%. Det är en ökning med 0,16 procentenheter från föregående månad.

”Hushållen agerar klokt och justerar upp sina ränteförväntningar till 4% vilket indikerar ytterligare en höjning från Riksbanken. Kombinationen av ytterligare en räntehöjning, fler omförhandlade bolån samt en urholkad köpkraft talar fortfarande för ett dämpat bostadsmarknadsläge under hösten vilket kan grusa hushållens annars ganska positiva framtidssyn”, säger Américo Fernández.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

SEb Boprisindikator 2020-2023

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets