Boprisförväntningarna rasar: ”Kraftigaste fallet sedan pandemin”

SEB:s Boprisindikator rasar med 34 enheter i juni. Nu tror allt fler på sjunkande bostadspriser det kommande året. Det är "ett resultat av att en allt dystrare ekonomisk vardag nu hinner ikapp hushållen", säger SEB:s privatekonom.
Bostadspriserna, bostadsmarknaden
Foto: Tomas Oneborg / SvD /TT

Boprisindikatorn, skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, ligger i denna mätning på -16. Det kan jämföras med +18 förra månaden.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger nu på 31%. Det är en minskning med 11 procentenheter från förra månaden. Samtidigt har andelen hushåll som tror på sjunkande priser ökat med 23 enheter och uppgår till 47%. Andelen som tror på oförändrade priser minskar med 8 enheter till 18%.

”Hushållens boprisförväntningar uppvisar det kraftigaste fallet sen pandemins inledning, vilket är ett resultat av att en allt dystrare ekonomisk vardag nu hinner ikapp hushållen. Under pandemin vände förväntningarna kraftigt upp igen efter att både Riksbanken och regeringen stöttade konjunkturen med krispolitik. Nu är läget ett helt annat och hushållen bör inte förvänta sig samma draghjälp framåt, vilket kan leda till ytterligare nedgångar innan läget stabiliseras”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Indikatorn sjunker i samtliga regioner och är nu också negativ i samtliga regioner.

Vidare tror hushållen att Riksbankens styrränta kommer att öka till 0,97% om ett år, en minskning med 0,39 procentenheter från föregående månad.

”Den här månaden justerar hushållen ned sina ränteförväntningar något. Riksbankens allt tydligare signaler om vilket ränteläge som kommer att gälla det kommande året ser ut att få genomslag på hushållens förväntningar, som nu ligger mer i linje med Riksbankens egen räntebana”, säger Américo Fernández.

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 11% att de tänker binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en minskning med 3 enheter jämfört med förra månaden. Andelen som säger att de idag endast har rörlig ränta på sina lån ökar med 1 enhet till 18%. Andelen som uppger att de har bunden ränta ligger kvar på 33%,samma nivå som förra månaden. Slutligen ökar andelen som har en kombination av bunden och rörlig ränta på sina bostadslån med 1 enhet från föregående månad till 18%.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Trapets