Fler utländska bostadsköpare söker sig till Sverige

Avskildheten och den svaga svenska kronan har gjort svenska bostäder, både fritidshus och villor, attraktiva, enligt Fastighetsbyrån.
Ett litet rött hus mitt i ett odlingslandskap i mälardalen.
Ett litet rött hus mitt i ett odlingslandskap i mälardalen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mäklarföretaget Fastighetsbyrån har sett en tydlig ökning av utländska bostadsköpare i Sverige, skriver företaget i ett pressmeddelande. Under 2020 hade företaget totalt 779 utländska bostadsköpare och 2021 låg antalet köpare på 1033. Det motsvarar en ökning på 32,6%.

Fastighetsbyrån menar att framför allt tyskar och holländare har sökt sig till avskilda lägen i Sverige. Antalet köpare från Tyskland har ökat med 72% och från Nederländerna med 92%. Samtidigt har antalet köpare från Danmark minskat med 23%.

“Många av våra kontor runt om i landet har märkt av en ökad efterfrågan på bostäder från framför allt tyskar och holländare. Det gäller fritidshus men faktiskt framför allt permanenta bostäder. Pandemin har gjort att fler och fler attraheras av den avskildhet vi kan erbjuda på mindre orter. Den svaga svenska kronan har också gjort våra bostäder, både fritidshus och villor, till ett prisvärt alternativ”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, och fortsätter:

“Det blir intressant att följa om den här trenden kommer hålla i sig under våren nu när pandemin inte är lika påtaglig och kriget i Ukraina skapar en stor osäkerhet i hela Europa.”

Mäklarföretaget pekar även på att siffror från SCB visar att antalet utländska fritidshusägare har ökat något under 2021. Även här är det tyskarna som är mer intresserade av Sverige, medan färre från Danmark lockas av landet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.