Flodén: Penningpolitiken har effekt

Penningpolitiken har effekt, och Riksbankens bedömning är att man har fått ett normalt genomslag i ekonomin, också på växelkursen. Det uppger riksbanksledamot Martin Flodén under sitt tal vid SvD Financial Forum på onsdagen.

”Att de inte har fått större effekt på inflationen beror på motvind från omvärlden, med expansiv penningpolitik där och svag konjunktur. Det betyder inte att svensk penningpolitik är verkningslös – vi hade ändå mött dessa motvindar och fått en sämre konjunkturutveckling och inflationsutveckling utan den”, framhåller riksbanksledamoten. Att penningpolitiken fungerar exemplifierar Flodén med att den har påverkat utlåningsräntorna och växelkursen.

”Vår bedömning är att kronan är lite undervärderad jämfört med vad vi tror kommer att hända på lång sikt”, fortsätter centralbanksledamoten. Men jämför man med eurokursen historiskt är det ingen dramatisk undervärdering, tillägger han.

Borde vi vara oroade kring det låga ränteläget? frågar sig Flodén.

”Jo, vi är oroade att ett lågt ränteläge har lett till ökad skuldsättning och risktagande, men det är inget alternativ att bedriva annorlunda penningpolitik”, säger han.

Det som behövs för att få upp ränteläget är högre inflation och inflationsförväntningar, och då behövs det en expansiv penningpolitik.

”Det är knappast så att vi kan lösa problemen med en lite annan reporänta. Reporäntan är ett trubbigt verktyg och det finns andra verktyg för att få till en bättre situation”, argumenterar Flodén, som hänvisar till det finanspolitiska området med exempelvis ändrade skatteincitament för skuldsättning.

På en fråga om vad Riksbanken kan göra mer konstaterar Flodén att Riksbanken har kommunicerat att det finns ett antal verktyg som att köpa mer obligationer och att bedömningen är att man fortfarande kan sänka reporäntan ännu mer. Dessutom har även valutainterventioner kommunicerats som en möjlighet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets