Flodén: Räntan kan sänkas ytterligare

Det går att sänka reporäntan ytterligare från nuvarande -0,35 procent, bedömer riksbanksledamoten Martin Flodén.

”Det är också tydligt i vårt senaste beslut att vi fortfarande tycker att det går att sänka reporäntan ytterligare”, säger Martin Flodén till reportrar i samband med SvD Bank Summit.

Det är viktigt att kronan inte stärks för snabbt och för mycket, anser Flodén som dock inte vill tala i termer av ett pågående valutakrig mellan centralbanker världen över.

”Det är alltid så att om vi använder en effektiv penningpolitik så får det genomslag på svenska räntor och på kronkursen. Sedan kan det ju vara så att ECB kanske gör ännu mer och att det i slutänden ändå blir så att kronan stärks, men det betyder ju inte att vår penningpolitik har varit meningslös eller ineffektiv”, framhåller Flodén.

Den senaste tidens ekonomiska statistik kring omvärlden har inte bjudit på några stora överraskningar, enligt Flodén som anser att det är positivt att det åtminstone inte har blivit värre.

”De senaste veckorna har det kommit både positiva och några negativa signaler. Det har inte hänt så mycket egentligen under de senaste veckorna, tycker jag”, säger han.

”Det är fortfarande en stor osäkerhet kring utvecklingen i omvärlden, men den har inte förvärrats”, resonerar riksbanksledamoten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets