Flyganalytiker: Så hög är risken för SAS-strejk

Det blir företagsrekonstruktion för SAS om piloterna gör allvar av hotet om att gå i strejk i sommar. Bolaget har tre till fyra månader på sig att få ordning på verksamheten. Det uppgerflyganalytikern Hans Jørgen Elnæs för Realtid.
SAS
Foto: Johan Nilsson / TT

Detta efter att SAS förhandlingar med piloterna om ett nytt kollektivavtal inte gått i lås. Pilotfacket hotar nu att de kan komma att strejk och att den kan komma att pågå hela sommaren.

– Om piloterna väljer att gå i strejk i sommar driver de mest sannolikt SAS till företagsrekonstruktion och då skulle piloterna hamna i en ännu sämre förhandlingsposition, säger Elnæs till Realtid.

På frågan om hur stor sannolikheten för en strejk är, svarar han:

– Jag tror ändå att den är liten. En stor strejk vore katastrof för bolaget och både pilotföreningarna och SAS ledning förstår allvaret i detta. Men under förhandlingarna spelar båda parter ut olika kort.

Oavsett om det blir strejk eller inte så framhåller han att strejkhotet skadar SAS genom sin kommunikation.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.