Fondavgiften viktigast för spararna

Fondens avgifter är viktigast när spararna väljer fonder, visar en undersökning från Kantar Sifo Prosepera. Samtidigt känner endast en fjärdedel till att avgifterna redan är avdragna när fondernas avkastning visas.
räntefonder aktiefonder
Fondsparande. Foto: Henrik Montgomery / TT och Pixabay

Enligt undersökningen som Kantar Sifo Prosepera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening är fondens avgifter viktigast när spararna väljer fonder. Hela 57% av fondspararna anser att fondens avgifter är mycket viktiga.

På andra plats kommer fondens risknivå där hälften av spararna tycker att det är mycket viktig information. Här råder dock stor skillnad mellan män och kvinnor. 54% av männen respektive 45% av kvinnorna anser att risknivån är mycket viktig information. På tredje plats kommer för männen fondens placeringsinriktning (43%) och för kvinnorna om fonden har en hållbar inriktning (51%).

Samtidigt visar undersökningen att 39% av spararna alltid tar reda på hur hög fondavgiften är inför ett fondköp, och 23% tar ibland reda på avgiften.  Hela 45% i åldern 18–33 år tar alltid reda på fondavgiften, och 17% gör det ibland.

Samtidigt vet hela 74% av spararna inte om att fondavgifterna är avdragna när fondens avkastning visas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.