Fonderna säljer Volvo

Skanska och Netcom är fondförvaltarnas gunstlingar även det tredje kvartalet, däremot säljer förvaltarna i andra kvartalets stora favorit - Volvo.

Affärsvärlden har jämfört innehaven i ett antal Sverigefonder per den sista september. Närmare bestämt 18 Sverigefonder från lika många förvaltare. Jämförelsen visar att proffsens favoritaktier bland de större bolagen är Skanska och Netcom. Båda har funnits med som favoriter under en längre period.

Mer eller mindre

För att avgöra vilka aktier som är förvaltarnas favoriter räcker det inte att kontrollera vilket bolag som väger tyngst i portföljen. Då skulle Ericsson alltid vinna överlägset. Nej, man måste även jämföra portföljerna med index. Utgångspunkten är att förvaltarnas prestationer mäts mot ett index och för att kunna slå snittet måste förvaltaren vara överviktad i de aktier denne tror kommer att ha en bättre utveckling.

Jämförelsen finns i tabellen (se den tryckta tidningen, nummer 43/1999 sidan 107). Alla aktier som står för mer än en procent av Affärsvärldens generalindex (just nu 25 stycken) har fått en egen rad i tabellen.

Varje plustecken betyder att fonden har minst en procentenhet mer placerat i aktien än dess andel av index. Minustecken har motsatt betydelse. Och en nolla visar således att fonden är viktad ungefär som index.

Vid en första anblick av tabellen ser det ut som om Nokia är den stora favoriten och Ericsson närmast ratat. Det är emellertid lite speciellt med dessa aktier. Ericsson står för drygt 18 procent av index, men fonderna får maximalt investera 10 procent av förmögenheten i ett bolag. Det betyder att fonderna är tvungna att undervikta Ericsson.

I stället för Ericsson

Omvänt gäller i stor sett för Nokia. Eftersom Nokia är noterat vid Stockholms Fondbörs med s.k. depåbevis ingår bara dessa i Generalindex. Det gör att Nokia, trots ett högre totalt börsvärde än Ericsson, bara utgör två procent av index. Vilket gör att förvaltarna kan kompensera undervikten i Ericsson med Nokia för att få en neutral vikt i telekomaktier.

Hur mycket av övervikten som beror på att förvaltarna tror på Nokia och hur stor andel som beror på kompensation är därför svårt att avgöra.

Favoritaktie blir därför Skanska. Åtta förvaltare av 18 har överviktat Skanska, samtidigt som fyra underviktat. Därefter kommer Netcom som sju förvaltare överviktat och tre underviktat. Det ger samma netto, men snittförvaltaren har 0,9 procentenheters övervikt i Skanska och 0,7 i Netcom.

Några förvaltare drar upp snittet rejält. Skanska är Didner & Gerges enskilt största innehav och utgör 9 procent av fonden. Även Östgöta Enskilda är kraftigt överviktad, med 6,2 procent av portföljen och Robur med 4,4 procent. SPP och Alfred Berg har den största övervikten i Netcom.

Konkurrenten Europolitan är den minst populära aktien. Tio förvaltare har underviktat bolaget medan bara två överviktat.

Ogillar affär?

Dessutom har intresset svalnat för andra kvartalets stora favorit, Volvo. Per den sista juni var hela tolv förvaltare överviktade, men bara en underviktad (se artikeln “Volvo är favorit”). Ett kvartal senare var bara fem överviktade samtidigt som två var underviktade.

Bland de mindre bolagen, de som står för mindre än en procent av Generalindex (se artikeln “Små godbitar”), som är populära återfinns Pharmacia & Upjohn och Autoliv. Inget av bolagen är särskilt små, men efter respektive fusion noteras de med depåbevis i Stockholm och drabbas av samma problematik som Nokia ovan.

Ytterligare tre aktier kan man inte dra några egentliga slutsatser av. De får ändå vara med i tabellen för att illustrera olika bekymmer som förvaltarna har att tampas med.

Aga är under uppköp av tyska Lindes. Därför beror de många minustecknen snarare på att förvaltarna accepterat budet än att de egentligen underviktar aktien. Samma problematik gäller Scania, som Volvo lagt ett bud på. Och i Sydkraft är ägarbilden mycket låst. De tre huvudägarna har 73 procent av rösterna, vilket hämmat handel och aktiekurs.

Se även artiklarnaFörvaltarna tar farleden och Förvaltarnas favoriter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.