Fonderna som lockar spararna

Aktiefonder har varit glödheta under juli men vissa fonder har varit iskalla. Se listorna här.
Foto: Chris Ryan/TT

Julibörsen blev urstark och spararna flockades kring aktierelaterade fonder.

”Överraskande starka rapporter där vinstutfallet på många håll inte blev lika illa som befarat, har lett till en mycket stark julibörs. Sedan årsskiftet har nu börsen klättrat sig över nollstrecket. Spararna köper aktiefonder för fjärde månaden i rad, men har fortfarande större summor än vanligt kvar vid sidlinjen i kontanter”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Hon får medhåll av Nordnets sparekonom Frida Bratt.

“Aktiefonder har varit heta under månaden, med undantag för fastighetsfonder som är lika kalla som julivädret”, säger hon i ett pressmeddelande.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Teknikfonder Läkemedelsfonder
Sverigefonder Fastighetsfonder
Globalfonder Korträntefonder (Euro)
Blandfonder Östeuropafonder
Nordamerikafonder Rysslandsfonder

Avanzas sparare gör 3,2 fondaffärer per fondkund i juli, 23 procent fler än i fjol. Hos Nordnet ökade antalet sparare som aktiefonder på plattformen, medan antalet sparare som äger räntefonder minskade.

“Det kan man tolka som att fondspararna generellt sett skriver under på aktiemarknadens förväntningar om en snabb återhämtning. Och den uppfattningen backades ju också upp av de verkstadsrapporter som kom in under månaden, som överlag inte var så usla som befarat”, säger Frida Bratt.

Det är särskilt tekniksektorn som lockar spararna.

”Teknikbolagen har hållit emot bra i vårens börsturbulens och fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder. Det har uppmärksammats av spararna och varannan fondkrona går i juli till teknikfonder”, säger Johanna Kull.

 

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Länsförsäkringar Fastighetsfond
Länsförsäkringar Global Indexnära Spiltan Högräntefond
Swedbank Robur Ny Teknik Öhman Sverige Hållbar
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Carnegie Investment Grade
TIN Ny Teknik Case Safe Play
Swedbank Robur Access Asien Carlsson Norén Yield Opportunity
Spiltan Räntefond Sverige Swedbank Robur Technology
SPP Aktiefond USA BGF World Gold
SEB Sverige Indexfond AMF Aktiefond Småbolag
SPP Aktiefond Global Skandia Time Global

 

“Vi ser faktiskt ett ännu större intresse för teknikfonder med exponering mot exempelvis nordiska gamingbolag i juli, de är fortfarande stekheta. Däremot tar sig faktiskt en fond med exponering mot de amerikanska techjättarna in på säljlistan, vilket är något av ett trendbrott”, säger Frida Bratt.

Sverigefonder är månadens näst mest köpta fonder hos Avanza.

”I köpen av Sverigefonder märks en tydlig trend mot billiga indexfonder. Sju av tio sverigefondskronor går till fonder med under 0,4 procent i total avgift. Den andra kategorin som lockar är aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på små- och mellanstora bolag”, säger Johanna Kull.

Den mest nettosålda fonden hos Nordnet är Länsförsäkringar Fastighetsfond.

“Vi har sett en trist utveckling i många enskilda fastighetsbolag. Nu när vi både handlar och arbetar hemifrån i större utsträckning innebär det förstås en oro för hur mycket bolag med kommersiella fastigheter och kontorsfastigheter egentligen drabbas i slutändan”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza är läkemedelsfonder månadens klart mest sålda fonder.

”Spararnas tradition av att jojo-spara i läkemedelsfonder fortsätter. Efter att ha rusat till fonderna vid börsoron i våras, säljs nu fonderna på bred front”, säger Johanna Kull.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här