Fondernas hemsidor saknar köptips

Nästan alla fondföretag har nu hemsidor på internet, men få lägger in färsk information om fonderna och nästan ingen ger köptips.

Intresset för att fondspara har ökat dramatiskt de senaste åren och samtidigt har snart halva svenska folket tillgång till internet.

Därmed borde det vara naturligt att fondföretagen gör sitt bästa både för att utnyttja internet för att stärka kontakten med befintliga kunder och för att locka nya kunder.Jo, det kunde man tycka. Men verkligheten ser annorlunda ut.

För ett år sedan kontrollerade Affärsvärlden de svenska fondföretagens hemsidor på internet (nummer 21/1997). Då blev rubriken »Urusla hemsidor« och vi konstaterade att hälften inte ens hade med aktuella andelskurser. Nu har vi gjort en ny genomgång.

Först kan man konstatera att det har hänt lite grann. Av 22 fondföretag är det nu bara Alfred Berg som inte har med färska andelskurser för sina fonder. Men skrapar man lite på ytan så finns bristerna kvar.

Nästa steg när man fått reda på senaste andelskurs är nog ofta att fråga hur den har utvecklats över tiden. Då visar det sig att bara tre fondföretag, Länsförsäkringar, Trevise och Öhman, har med någorlunda stora och lättlästa diagram. Ytterligare åtta har med diagram, men de är antingen onödigt små eller också är de inte uppdaterade sedan årsskiftet. Vem vill se ett fem månader gammalt diagram?

Själva fonderna då, vilka aktier äger de? Ja, här är det bara två fondföretag som publicerar en färsk lista med hela fonden, Folksam per den 15 maj och Aragon per den 31 mars. Övriga har antingen ingenting, en gammal tabell från årsskiftet eller en liten tabell med enbart de största innehaven.

Tips saknas

Nåja, fakta i all ära, men vad är det människor i första hand vill ha för information när det gäller privatekonomi? Affärsvärldens erfarenhet är att det som lockar mest är köp- och säljtips. Men även tips saknas nästan helt på fondbolagens hemsidor.

Ändå kan man tycka att just detta är en av de stora fördelarna med internet, att man löpande kan uppdatera hemsidorna med färsk information utan att det kostar särskilt mycket. Nog borde fondföretagen kunna lägga in samma material som deras säljare regelbundet får: tips om vad fondföretagets analytiker tror om börsutvecklingen i olika länder, vilka fonder de rekommenderar just nu, vilka förändringar i innehav fondförvaltarna nyligen gjort, och så vidare.

Affärsvärlden har hittat vad som möjligen kan kallas tips på fem hemsidor. Banco, Folksam, Länsförsäkringar och Skandiabanken har sidor där man svarar på några frågor och får tillbaka ett förslag på hur man skall spara. Svaren är dock utan bra motiveringar och ger inte intryck av att vara baserade på fondföretagens senaste analys av världens börser.

Länsförsäkringar har dock dessutom med en »Fondrapport, april 1998« där det står vad förvaltarna tror om fondernas avkastning de närmaste sex månaderna, antingen köp eller neutral. Utmärkt.

Carlson inleder med att presentera två fonder som har givit ovanligt hög avkastning, vilket kanske kan ses som köptips. Dessutom har Carlson med nyhetsbrev på engelska med kortfattad information om ett antal av världens tillväxtmarknader, men tyvärr är dessa sidor delvis över en månad gamla.

Ingen uppdatering

Just uppdateringen verkar vara hemsidornas akilleshäl. Till exempel har S-E-Banken Fonder en rubrik som heter »Nyheter« och där är senaste nytt från den 12 februari. Sedan dess har S-E-Banken hunnit skicka ut den tryckta delårsrapporten per den 31 mars, men motsvarande uppdatering har inte skett på internet. Hos Trevise är det ännu värre, inga nyheter sedan i september.

Slutsatsen av årets granskning är att informationen om fonder på internet gradvis blir bättre. Men förbättringarna går långsamt och grundläggande information saknas fortfarande ofta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania