Fondförvaltare åker på mångmiljonböter

Fondförvaltaren Janus Henderson har dömts till böter på nära 1,9 miljoner pund (motsvarande cirka 23,6 miljoner kronor) av den brittiska finansövervakningsmyndigheten FCA, Financial Conduct Authority.
Fondförvaltare åker på mångmiljonböter - dollar-affarsvarlden-700_binary_6867266.png

Orsaken är att fondförvaltaren erkänt att den lurat 4.700 av sina privatkunder, skriver Financial Times.

Ärendet gäller vad som på engelska kallas ”closet tracking”, där en fond som utger sig för att vara aktivt förvaltad i själva verket i huvudsak bara följer ett eller flera index.

Privatkunder har enligt FCA betalat nära 1,8 miljoner pund för mycket i fondförvaltningsavgifter till Henderson Invetment Funds, utan att berätta för kunderna att förvaltaren minskat andelen aktiv förvaltning av sina Japan- och Nordamerikafonder.

Förvaltaren, som sedan händelsen har gått samman med den amerikanska förvaltaren Janus, har i nära fem års tid underlåtit att berätta för kunderna att de betalade förvaltningsavgifter för vad som i praktiken var indexfonder, enligt FCA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets