Fondförvaltare åtalas misstänkt för grovt skattebrott

Den tidigare Avanza-chefen och ägare till skogsfonden J&O Forest, Marcus Jibréus, åtalas nu misstänkt för grovt skattebrott. Det rapporterar Dagens industri.
Fondförvaltare åtalas misstänkt för grovt skattebrott - WEB_INRIKES
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Enligt åklagare Olof Vrethammar vid Ekobrottsmyndigheten har Marcus Jibréus bland annat köpt en privat segelbåt för 2,5 miljoner kronor, men lät sitt estniska skogsbolag Timber Management Partner betala. Marcus Jibréus hävdar att båtköpet var ett legitimt sätt att marknadsföra det estniska skogsbolaget.

2018 inledde skatteverket en granskning mot fondförvaltaren. Det kom då fram att konsumtion, boende och andra privata omkostnader ska ha finansierats av utländska bolag. Detta ledde till att Marcus Jibréus upptaxerades med cirka 5 miljoner kronor.

Åklagare Olof Vrethammar ska nu ha använt delar av Skatteverkets utredning som underlag för åtal om grovt skattebrott. Om Jibréus förklaras skyldig kan straffet bli fängelse plus drygt en miljon kronor i straffavgift.

”Jag har inte bestämt vilket yrkande jag kommer att göra i rätten. Men utgår man från det undandragna beloppet kan det handla om ett års fängelse”, säger Olof Vrethammar till Di.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.