Förvaltare: Mörker nu – men på ett års sikt stiger Stockholmsbörsen

Fondförvaltarna har en negativ syn på marknaden i det korta perspektivet, men är överens om att Stockholmsbörsen kommer att utvecklas positivt på ett till två års sikt. Det visar Förvaltarbarometern från Fondbolagens förening.
Pia Haak, Swedbank Robur.
Pia Haak, Swedbank Robur. Pressbild.

Förvaltarbarometern sjunker rejält i juni. Indexet landar på 51,3 jämfört med 59,7 i mars. 13 av 20 av fondförvaltarna har en har en negativ eller mycket negativ syn på marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget. Endast fyra har en positiv syn.

Sett till marknadsutsikterna på sex månaders sikt svarar de flesta, åtta förvaltare, att de har en oförändrad syn. Sju förvaltare tror att marknadsutsikterna ser sämre ut i det tidsperspektivet. Fem förvaltare tror att marknadsutsikterna kommer att vara bättre om ett halvår.

”Jag är inte förvånad över resultatet där merparten ser ett negativt scenario här och nu. Vi befinner oss i ett paradigmskifte från låga räntor till höga räntor, inflation som överraskar på uppsidan samt geopolitisk osäkerhet. Den negativa avkastningen hittills i år gör sitt till för ett negativt börshumör. Den ekonomiska tillväxten mattas och bolagens vinster förväntas falla. Då är det lätt att måla upp ett mörkt scenario. Samtidigt så innebär en ökad osäkerhet också intressanta möjligheter för den aktiva och långsiktiga förvaltaren. Bra affärsmodeller och sunda bolag tenderar till att vara det i såväl uppgång som nedgång.”, säger Pia Haak, Chief Investment Officer på Swedbank Robur.

Sett till utvecklingen på Stockholmsbörsen specifikt har åtta förvaltare en negativ syn på börsutvecklingen på sex månaders sikt medan lika många har en positiv eller mycket positiv syn på Stockholmsbörsen det kommande halvåret.

Förvaltarna är dock överens om att Stockholmsbörsen kommer att utvecklas positivt på ett till två års sikt. 16 av 20 förvaltare tror på en mycket positiv eller positiv utveckling medan två förvaltare har en negativ syn även på den längre tidshorisonten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG