Fondförvaltarna tror på stigande börs

Fondförvaltare världen över tror att aktiemarknaderna vänder upp igen inom tolv månader. Allt fler viktar nu om från defensiva till cykliska bolag. Försäkringsbolag, IT och telekom står också på önskelistan igen. Det visar en färsk marknadsundersökning som investmentbanken Merrill Lynch har gjort.

Undersökningen, som görs regelbundet, är utförd i början av augusti, bland 268 placerings- och strategiansvariga på stora globala fondbolag. Resultatet av enkäten visar att optimisterna nu håller på att segra över pessimisterna, eller möjligen förnuftet.

Andelen förvaltare som tror på en vändning det närmaste året har ökat från 73 procent i juli till 74 procent i augusti. De flesta tror visserligen att marknaderna blir ”lite starkare” snarare än ”mycket starkare”. Men andelen som tror på svagare utveckling har fallit markant, från 23 till 15 procent.

Över 60 procent tror att vinsterna kommer att öka framöver, en fjärdedel tror till och med att vinstökningarna blir två-siffriga.

Populärast är amerikanska aktier, dubbelt så många är överviktade som underviktade i USA. Nära hälften tror att vinsterna i de amerikanska bolagen kommer att utvecklas bäst under det närmaste året, medan endast 16 procent tror att europeiska aktier utvecklas bäst. Japanska aktier är det ingen som vill ta i. Även tillväxtmarknader, ”emerging markets” behandlas med skepsis.

Även om majoriteten av de tillfrågade tror på en uppgång på aktiemarknaderna är de samtidigt inriktade på att det kan bli ytterligare ras först, troligen inom ett par tre månader.

Om marknaderna föll tio procent uppger ändå 80 procent av aktörerna att de skulle köpa. Orsaken är troligen att de flesta, hälften, idag anser att de globala marknaderna är rätt värderade. 18 procent tror att de är övervärderade och 31 procent att de fortfarande är undervärderade.

Trots att de amerikanska aktiemarknaderna favoriseras, anser placerarna att de amerikanska aktierna är mest övervärderade. Att de ändå är mest populära beror antagligen på att det finns en stark tro på vinstutvecklingen i USA på sikt.

Eftersom förvaltarna nu är inriktade på en vändning förbereder de sig för att vikta om sina placeringar. Tidigare i år har läkemedel och mat legat i topp på deras favoritlistor. Nu är det försäkringar, telekom och IT som gäller – igen. Generellt viktar många om från defensiva aktier till cykliska.

Men trots den spirande optimismen kan fortfarande en viss försiktighet spåras. De flesta, 41 procent, är överviktade i kontanter, 34 procent är neutrala, 18 procent är underviktade (resten av svaren var icke applicerbara). Man räknar sig som överviktad i kontanter om dessa utgör 7-8 procent av placeringarna, och snittet hade runt fem procent.

Ser man på innehav av obligationer är dock flertalet, 41 procent, underviktade. Endast dryga 20 procent är överviktade i räntepapper medan 28 procent är neutrala. Flertalet förvaltare planerar också att sälja sina obligationer. På fastigheter är snittet neutrala.

Vilken investeringsstrategi kommer då att vara mest framgångsrik det närmaste året? Enligt enkäten gäller det att satsa på stora bolag i cykliska sektorer och samtidigt agera mot, ”contrarian” snarare än med ”momentum” marknaden.

När det gäller utsikterna för den globala ekonomin, är de européiska förvaltarna mest optimistiska och mest pessimistiska är japaner och sydafrikaner. Som helhet har optimismen dock ökat stadigt sedan april i år. Botten på fondbolagens förväntningar nåddes i december. Sedan dess har andelen hoppfulla stigit och nu i augusti trodde hela 60 procent på en uppgång, mot ca 40 procent i maj.

Räntorna förutspås ändå fortsätta falla framöver, liksom inflationen. Man räknar med att USA avslutar sin räntesänkningsperiod inom kort medan ECB väntas gå in i en mer aggressiv sänkningsfas.

Överraskande nog tror nu flertalet att euron kommer att göra en come-back, medan dollarn får stå tillbaka. Detta stämmer dock inte riktigt med de uttalade intentionerna att köpa amerikanska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF