Fondspararna återvänder till börsen – men flyr Sverigefonder

Under mars månad har allt fler fondsparare återvänt till börsen, enligt Avanzas sparekonom Nicklas Andersson. Dock fortsätter trendskiftet med sparare som flyr Sverigefonder.
Nicklas Andersson på Avanza.
Sparekonomen Nicklas Andersson blir glad när han inser hur många som äger endast Embracer eller Evolution i portföljen. Foto: TT och Avanza

Enligt Avanzas Nicklas Andersson har riskviljan på börsen återvänt under månaden och fondspararna, som tidigare parkerat pengarna vid sidlinjen, återvänder nu till börsen.

”Den turbulens på börsen som präglat året fick många fondsparare att dra ned på risken i januari. Då osäkerheten tilltog under februari, till följd av Rysslands invasion av Ukraina, valde många fondsparare att helt sonika sälja av fonder och parkera pengarna vid sidlinjen. Under mars ser vi ett tydligt trendskifte där allt fler återigen trycker på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

Samtidigt menar han att det historiska trendskifte, där fondspararna säljer Sverigefonder till förmån för bredare globalfonder, fortfarande går starkt.

Mest köpta hos Avanza  Mest sålda hos Avanza
Globalfonder Investmentbolagsfonder
Råvarufonder Teknikfonder
Nordamerikafonder Sverigefonder
Läkemedelsfonder Räntefonder (långa/korta)
Gröna energifonder Asienfonder

”Globalfonder fortsätter att locka fondspararna, vilket varit en vinnande strategi i det osäkra omvärldsläget som vi alltjämt befinner oss i”, säger Nicklas Andersson.

Han menar att globalfonder, som vanligtvis ger en stor exponering mot amerikanska dollar, brukar utvecklas relativt bra i osäkra tider när spararna söker säkra hamnar.

”Globalfonderna som favoriserats i mars har tekniksektorn som största exponering. Faktum är att denna sektor, som varit ute i kylan under lång tid, under månaden faktiskt gått bättre än breda amerikanska börsen. En återhämtning för teknikbolagen gynnar både globalfonder och nischade teknikfonder”, säger han.

Även råvarufonder och nordamerikafonder har dragit till sig spararnas intresse under månaden. Under februari låg råvarufonder på en förstaplats, på grund av krigsutbrottet och rusningen i råvaror, och då särskilt olja. I och med att oljepriset fallit tillbaka och riskviljan på börsen ökat har dock globalfonder gått om råvarufonderna.

Investmentbolagsfonder toppar listan över de mest sålda fonderna.

”Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest populära fonden på Avanzas plattform med över 600 000 fondandelsägare. När börsen surnar till och många väljer att sälja blir fonden ofta ett naturligt val. Det är också den fond som flest kunder månadssparar i, vilket gör att man med fog kan säga att fonden utgör en god indikator över fondspararnas generella riskvilja”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco