Fondspararna ratar aktier

Fondspararna flockades kring långa räntefonder i augusti. I aktiefonder gjordes det nettouttag på hela 9,5 miljarder kronor.

Det totala nysparandet i fonder uppgick i augusti till 2,4 miljarder kronor, visar siffror från Fondbolagens förening. Hittills i år uppgår det totala nysparandet i fonder till 43,3 miljarder kronor.

Långa räntefonder hade nettoinsättningar på 8,3 miljarder i augusti, varav 1 miljard utgjorde nettoinsättningar i företagsobligationsfonder. Korta räntefonder såg ett nettosparande på 4,1 miljarder. Även blandfonder såg ett litet nettoinflöde, på 0,3 miljarder kronor.

För aktiefonder ser det helt annorlunda ut. Här gjordes det nettouttag på 9,5 miljarder kronor. Hedgefonder hade samtidigt nettouttag på 0,8 miljarder.    

Augusti var en turbulent börsmånad och Stockholmsbörsen backade 1,2 procent. De allra flesta aktiefondkategorierna uppvisade också nettouttag under månaden. Störst nettouttag gjordes från Sverigefonder och globalfonder. Undantagen var branschfonder och Nordamerikafonder, som uppvisade nettoinsättningar.

– Fondsparandet i augusti präglades av försiktighet. Humöret på världens börser växlade från dag till dag och bidrog till att aktiva fondsparare minskade sitt innehav i aktiefonder, till förmån för fondtyper med lägre risk, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under augusti med 25 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till 4 713 miljarder. Sedan årsskiftet har fondförmögenheten dock ökat med hela 734 miljarder kronor. Av de samlade fondtillgångarna är 2 796 miljarder, motsvarande 59 procent, placerat i aktiefonder.

Källa: Fondbolagens förening

Källa: Fondbolagens förening

Källa: Fondbolagens föreningOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.