Ford föll på vinstvarning

New York-börserna handlades svagt nedåt efter att den geopolitiska oron spätts på av demokratiprotesterna i Hong Kong. Ford backade rejält efter att ha vinstvarnat en dryg timme innan stängning.

Dow Jones Industrial Average tappade 0,3 procent till 17.071. På den bredare marknaden föll S&P 500 med 0,3 procent till 1.978 och Nasdaq Composite backade 0,1 procent till 4.506.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 5 punkter till 2,49 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 5 punkter till 3,17 procent.

De fortsatta studentprotesterna i Hong Kong fick Wall Street att se rött trots positiva siffror för amerikansk privatkonsumtion.

”Det verkar som att vi är villiga att ignorera vad som händer inrikes och istället rikta uppmärksamheten mot det globala nyhetsflödet”, sade Art Hogan, marknadsstrateg på Wunderlich Securities, till CNBC.

En högre dollar samt oro för tillväxten i Kina har lett till att energibolagen pressats. Exxon Mobile tappade 1,1 procent och Chevron backade 0,8 procent.

Athlon Energy rusade dock 25 procent efter att Encana meddelat att man förvärvar oljebolaget för 5,93 miljarder dollar i kontanter.

Ford backade 7,5 procent efter att ha vinstvarnat en dryg timme innan stängning. Fordonstillverkaren meddelade att rörelseresultatet väntas bli 6 miljarder dollar för 2014, mot tidigare förväntade 7 till 8 miljarder. Detta då utvecklingen i Sydamerika och Europa ser värre ut än tidigare i år.

EU-kommissionen har meddelat att man i morgon, tisdag, avser presentera utredningarna som inleddes i juni av de skatteöverenskommelser som Apple och Fiat har fått i Irland respektive Luxemburg. Enligt källor kan ett eventuellt bötesbelopp för Apples del uppgå till 1 miljard euro, skriver Financial Times. Apple handlades ned 0,6 procent på nyheten.

Filmstudion Dreamworks Animation, som står bakom filmer som Shrek, kan komma att köpas upp av japanska teleoperatören Softbank, rapporterade Hollywood Reporter i lördags med hänvisning till insatta källor. Det eventuella budet skulle kunna röra sig om motsvarande 32 dollar per aktie, eller 3,4 miljarder dollar totalt.

Dreamworks-aktien steg 26 procent.

Bank of America sjönk med 0,1 procent efter att banken ingått en förlikning om 7,7 miljoner dollar till amerikanska myndigheter.

GoPro var nära en ny rekordnotering med en uppgång på 11 procent efter att ha meddelat lanseringen av en ny kamera, vilket betyder att företaget nästan tredubblat börsvärdet sedan noteringen i juni.

Facebook steg 0,3 procent efter att nyheten om att banker kan komma att begära tillgång till användarnas konton för att utreda om de är kreditvärdiga.

Den kinesiska sökmotorn Baidu steg 0,7 procent efter att UBS uppgraderat rekommendationen till köp.

I augusti var USA:s privatkonsumtion och privata inkomster upp med 0,5 respektive 0,3 procent jämfört med närmast föregående månad. Båda utfallen var helt i linje med förhandsförväntningarna.

Sämre än väntat var avtalade köp av befintliga hus som sjönk med 1,0 procent i augusti jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med en nedgång om 0,1 procent mellan månaderna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.