Företagskonkurserna i Sverige fortsätter att öka

Konkurserna i Sverige har under oktober fortsatt att öka från redan mycket höga nivåer, med 12 procent jämfört med året innan. Det enligt kreditupplysningsbolaget UC.
Företagskonkurserna i Sverige fortsätter att öka - Stockholm stad
Foto: Afry

Konkurserna har procentuellt stigit mest inom information och kommunikation med 110 procent, men har också varit höga inom bygg med 19 procent.

”Utvecklingen inom byggsektorn är skrämmande eftersom konkurserna procentuellt fortsätter att öka, till skillnad från flera andra branscher där vi ser en utplaning i statistiken med anledning av att konkurstalen varit höga under en längre tid”, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Att konkurstalen inom bygg är så pass höga tros också ha en koppling till att det är en av de branscher där över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier.

En ljuspunkt är att konkurserna inom parti- och detaljhandeln har gått ner under månaden med 26 respektive 4 procent.

”Jag blir förvånad över att konkurserna inom handeln minskar eftersom många handlare just nu kämpar för att hålla huvudet ovan ytan när konsumenternas köpkraft sviktar och förväntningar från handeln är låga. Men det är övervägande inom partihandeln som vi ser en minskning, som är mindre konjunkturkänsligt än detaljhandeln”, säger Göransson.

Ackumulerat i år har konkurserna ökat med 31 procent, och är de högsta på över ett decennium.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco