Förnyad handelsoro tyngde USA-börserna

USA-börserna handlades lägre under fredagens förkortade handelsdag efter nya spänningar mellan USA och Kina som kan spilla över på handelsförhandlingarna.

Dow Jones storbolagsindex var ned 0,4 procent till 28.051. Även det bredare S&P 500 sjönk 0,4 procent, till 3.141 medan Nasdaqs kompositindex sjönk 0,5 procent till 8.665.

Den förkortade handelsdagen efter Thanksgiving-firandet på torsdagen bidrog till klart mindre aktivitet än normalt.

Kina har varnat för “kraftfulla motåtgärder” på grund av USA:s Hongkong-resolution som i förlängningen kan leda till sanktioner och förlorad handelsstatus. Spänningarna om Hongkong ses som en möjlig fallgrop för handelssamtalen, även om huvudscenariot är att det kan lösas ändå.

“Det är absolut ett orosmoment att undertecknandet av Hongkong-förslaget kommer att ses som ett hinder för ett avtal”, sade Rick Meckler vid Cherry Lane Investments till Reuters.

Sentimentet fick sig också en törn av att stickprov på flera håll i landet visade på kortare köer vid affärer inför shopping-helgdagen Black Friday, ett tecken på att e-handeln kan ha dämpat intresset för jippot.

Aktier i Tech Data Corp steg 12,3 procent efter att riskkapitalbolaget Apollo Global Management höjt sitt bud till omkring 5,14 miljarder dollar.

Ett fallande oljepris under fredagseftermiddagen pressade oljerelaterade aktier.

Oljepriserna föll hastigt efter att Ryssland antytt att det är önskvärt att skjuta upp ett beslut om produktionssänkningar, bara dagar innan nästa veckas Opecmöte.

Räntan på den amerikanska tioåringen var oförändrad vid 1,77 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.